+381 11 25 22 710 381 60 522 3152 info@flamingotravelklub.rs

Vinča – Smederevska tvrđava – Viminacium – Srebrno jezero

////Vinča – Smederevska tvrđava – Viminacium – Srebrno jezero

Datumi polaska:

22.07. – nedelja

24.06. – nedelja

Program putovanja:

Polazak iz Beograda u 8h (tačno mesto polaska biće poznato dva dana pred put).

Vožnja do arheološkog nalazišta Vinča i poseta svetski poznatom praistorijskom lokalitetu Belo brdo, smeštenom na samoj obali Dunava. Tu se nalaze ostaci velikog neolitskog naselja, u kulturnom sloju debljine 10,5 m i zahvata površinu od 10 hektara. Tokom iskopavanja, 1908. godine pod vođstvom čuvenog profesora Beogradskog univerziteta dr Miloja Vasića, otkrivene su brojne kuće, zemunice sa ostacima materijalne kulture praistorijskog čoveka. Svaki od nataloženih praslojeva, koji obeležava pojedine faze života u Vinči (u razdoblju od oko 4500. do 3200. pre naše ere), sadrži prave riznice najraznovrsnijih predmeta: oruđe i oružje od kamena i kosti, posuđe za svakodnevnu upotrebu, bogato dekorisane ritualne vaze, veliki broj antropomorfnih i zoomorfnih figurina, nakita…Vinčanska kultura vezuje se za period od oko 4000. godine pre naše ere, razvijala se na teritoriji većoj od teritorije bilo koje neolitske kulture u Evropi. Pojedina njena naselja premašila su veličinom i brojem žitelja ne samo sva neolitska naselja, već i prve gradove znatno kasnije nastale u Mesopotamiji i Egiptu. Značaj arheološkog nalazišta Belo brdo ne leži samo u ostacima iz doba neolita. Otkriće jama iz bakarnog i bronzanog doba (između 4000.i 2000.g. stare ere), kao i srednjevekovne nekropole (između 700.i 1500.god. nove ere), pokazalo je da je i posle neolitske epohe Vinča naseljavana, sve do današnjih dana.

Vožnja prema Smederevu. U Smederevu panoramsko razgledanje grada i obilazak srednjevekovne tvrđave, nekadašnje prestonice despota Brankovića. Razgledanje Djurdjeve rezidencije, Velikog grada i Donžon kule. Smederevske tvrđave koja je građena po uzoru na Carigrad i njegove bedeme. Tvrđavu je podigao despot Srbije Đurađ Branković u XV veku. Smederevski grad bio je jedna od najvećih srednjovekovnih tvrđava. Sastavljen je od Malog i Velikog grada.Mali grad je imao 6, a Veliki grad još 19 — ukupno 25 velikih četvrtastih kula. U Malom gradu je bio smešten dvor despota Đurđa sa rezidencijom za stanovanje, i od Velikog grada koji ima 19 kula odvojen je vodenim rovom. U Smederevskoj tvrđavi snimani su delovi serije Nemanjići. Obilazak tvrđave uz lokalnog vodiča.

Po završenom obilasku polazak do arheološkog nalazišta Viminacium. Arheološki park Viminacijum zvanično je otvoren 5. oktobra 2006. godine. Viminacijum je najznačajniji grad u rimskoj provinciji Gornja Mezija (Moesia Superior). Ovaj rimski grad je prestonica provincije, administrativni, vojni, trgovački i industrijski centar. Grada koji je imao status prvo municipiuma (municipium), a zatim i kolonije (colonia), odnosno grada sa punom autonomijom. Pored grada nalazi se kastrum (castrum) ili legijski logor – jedan od dve najveće fortifikacije u provinciji i centralna tačka u odbrani mezijskog Podunavlja. S druge strane jedinstveni naučni značaj Viminacijuma je u tome što nad antičkim ostacima nema savremenog naselja. Mogući su istraživanje i prezentacija jednog rimskog grada u svim njegovim segmentima.Sedam objekata je pokriveno i otvoreno za posetioce:Severna Glavna kapija legijskog logora (Porta praetoria),Rimske terme, Rimski amfiteatar, Mauzolej u kojem je najverovatnije sahranjen rimski imperator Hostilijan, Mamut park, Domvs Scientiarvm Viminacium / Naučno istraživački i turistički centar, Zanatski centar sa pećima za proizvodnju keramike i opeke. Viminacijum se nalazi na ušću Mlave u Dunav u poslednjim dolinama ispred Đerdapske klisure. Lociran je na strateškom raskršću puteva koji su vodili od zapada ka istoku i od severa ka jugu. Dunav, koji se danas nalazi na oko 3,5 km udaljenosti, u antici je bio u neposrednoj blizini grada Posebnu atrakciju u okviru arheološkog parka Viminacijum predstavlja poseta praistorijskom nalazištu, gde je otkriven ceo skelet mamuta-Mamut parku. Ovaj skelet je pronađen na 270 metara istočno od Carskog mauzoleja. Mamut potiče iz praistorijskog perioda, miocena od pre 5.000.000 godina. Nađen je u slivu pradelte reke Morave, koja se formirala kada se povlačilo Panonsko more.    Obilazak nekadašnjeg Rimskog vojnog logora i razgledanje arheoloških iskopina uz pratnju vodiča.

Po završenom razgledanju nastavak putovanja do Srebrnog jezera. Srebrno jezero je . Prosečne je širine od 300 m, a prosečne dužine od 14 km.Ima nepravilan oblik luka, nalazi se na nadmorskoj visini od 70 metara i duboko je 8 metara. Voda je bistra zbog nedostatka zagađenja i prirodne filtracije vode kroz mnogo peščanih dina. Jezero je bogato ribom. Naziv srebrno dobilo je po boji vode, kažu da u suton, pri zalasku sunca, površina vode svetluca srebrnastim sjajem neobične lepote.

Slobodno vreme do polaska za Beograd.

Povratak u Beograd oko 20h.

Promotivna cena izleta po osobi: 1990 RSD

Važi za uplate do 5 dana pred polazak.

Deca do 5 godina gratis, od 5-12-imaju 40% popusta (imaju sedište u autobusu i sve ulaznice).

Otkaz uz povraćaj novca moguć do 7 dana pred put, posle toga otkaz moguć samo uz zamenu putnika.

Redovna cena: 2490 RSD

U cenu je uključeno:

  • Prevoz turističkim autobusom
  • Ulaznice za sve posete prema programu putovanja (Vinča, Viminacium, Smederevska tvrđava)
  • Usluge licenciranog turističkog vodiča
  • Troškovi organizacije putovanja

U cenu nije uključeno:

  • Individualni troškovi
  • Ručak

Organizator izleta je turistička agencija FLAMINGO TRAVEL KLUB.

Uz ovaj program važe OPŠTI USLOVI organizatora izleta.

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 25 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, agencija zadržava pravo izmene programa,korekciju cene, ili spajanje sa nekom drugom agencijom radi realizacije izleta, kao i otkazivanje izleta najkasnije 3 dana pred putovanje.

2018-05-31T06:27:36+01:00 Istočna Srbija, Srbija izleti, Srbija ture|