Manastir Vrdnik

Datumi polaska:

29.11. 2020. – nedelja

Polazak iz Beograda u 8h. Mesto polaska: kod Vaznesenske crkve, ulica Admirala Geprata.

Vožnja do Sremske Mitrovice, koji je u vreme Rimljana bio jedna od četiri prestonice poznog Rimskog carstva u kome je stanovalo čak sto hiljada ljudi. Najznačajnije zdanje antičkog Sirmijuma je Carska palata, o čijem luksuzu danas svedoče fragmenti fresaka, mozaici, kamena plastika. Pored Carske palate, lokaliteti antičkog Sirmijuma su: deo starog gradskog jezgra na Žitnom trgu, Bazilika Svetog Dimitrija, Muzej Srema. U lapidarijumu Muzeja Srema izložena je jedinstvena skulptura Atlasa, Herkulesa i Ifikla sa sunčanim satom. Muzej Srema Ime Mitrovica grad je dobio po manastiru Sv. Dimitrija iz 13.veka.

Poseta Carskoj palati, Muzeju Srema i Bazilici Svetog Dimitrija. Pešačka tura do Žitnog trga i prelazak preko peščanog mosta do Mačvanske Mitrovice.

Nastavak putovanja do specijalnog rezervata prirode Zasavica, koji je nastao preplitanjem tokova Save i Drine. Zasavica je carstvo ptica močvarica i starih rasa domaćih životinja-vitoroga koza, čuvema mangulica karasteristična po mesu sa niskim nivoom , podolsko goveče ogromnih rogova, balkanski magarac, golovrata kokoš. Zaštitni znak rezervata je retka riba Umbra, poznata kao pas koji pliva. Vizitorski centar  ima toranj sa pogledom na najlepši deo reke. Vožnja brodićem Umbra.

Napomena: u slučaju niskog vodostaja i nemogućnosti vožnje brodićem Ubra po rezervatu prirode Zasavica, predviđeno je kraće zadržavanje u Zasavici i korekcija cene.

Nastavak putovanja do manastira Vrdnik-Nove Ravanice.
Crkva manastira Vrdnika ( Nove Ravanice) posvećena je prazniku Vaznesenja Hristovog (40. dan posle Uskrsa), a manastirska slava  je na Vidovdan (15/28. jun). Manastir je izgrađen na južnim obroncima Fruške gore. Jedan je od najznačajnijih fruškogorskih manastira, nekada je bio i najbogatiji (1905. je posedovao 1.696 jutara zemlje). Sad ga čine crkva, tri krila konaka i ogradni zid sa istočne strane, gde je i ulaz u portu.
Legenda kaže da je osnovan za vreme sremskog mitropolita Serafima pre 1521. Prvi put se pominje u turskom popisu iz 1566-67. kao „manastir sv.Jovana u blizini varoši Vrdnika“, čije su zdanje monasi bili primorani da napuste jer nisu imali za porez Turcima. Poslednji put u tom veku pominje se kada su došli prebegli kaluđeri u Velikoj seobi Srba 1690. iz manastira Ravanice u Srbiji. Ravanički monasi naselili su manastir Vrdnik 1697, donevši i mošti kneza Lazara i ravaničku riznicu. Od tada manastir Vrdnik nazivaju Ravanica. Po dolasku, monasi su zatekli napušten i razoren manastir. Za kratko vreme su obnovili crkvu i uspostavili novo posvećenje – Vaznesenje Hristovo. U ovu crkvu položili mošti Svetog kneza Lazara i tako je povezali sa Lazarevom Ravanicom u istočnoj Srbiji (verovatno otuda i legenda da je Vrdnik zadužbina kneza Lazara).

Nastavak putovanja do etno sela Vrdnička kula. Izolovano od urbanog i ušuškano u dubokoj, netaknutoj prirodi, na samoj granici sa Nacionalnim parkom „Fruška gora“ izgrađen je etno kompleks „Vrdnička kula“.

Čist vazduh, miris lipove i borove šume koje okružuju ovo naselje i pogled na predivnu prirodu pružiće gostima mir i opuštanje za sva čula. Etno kompleks je dobilo naziv po istorijskoj građevini iz 12.veka, Vrdničkoj kuli, koja je prema podacima podignuta u periodu kada su Rimljani bili naseljeni na ovom području. Do ovog istorijskog lokaliteta se može doći „stazom zdravlja“ za svega 20 minuta lagane šetnje.Na površini od 3 ha, sagrađeni su bungalovi za smeštaj gostiju, različitih veličina, od dvokrevetnih za mladence, pa do onih velikih, koji mogu da prime čak i šestostočlanu porodicu. Bungalovi su građeni u etno stilu od drveta i drugih prirodnih materijala.Kako bi gosti mogli da uživaju u specijalitetima domaće kuhinje tipične za ovo podneblje, u rakiji i u vinu iz obližnjih vinograda, sagrađen je Etno restoran i vinski podrum. Sa terase se pruža prelep pogled na Vrdnik i Frušku goru.

Povratak u Beograd oko 19h.

NAPOMENA: AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDNIH LOKALITETA/DESTINACIJA, NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

Cena izleta po osobi: 1500 RSD

Deca do 5-12 godina – plaćaju 1200 rsd od cene aranžmana, imaju sedište u autobusu
Deca do 5 godina – gratis, imaju sedište u autobusu

U cenu je uključeno:

 • Prevoz modernim turističkim autobusima
 • Usluge licenciranog turističkog vodiča
 • Troškovi organizacije putovanja

U cenu nije uključeno:

 • Individualni troškovi
 • Ulaznice za Carsku palatu-150 rsd, Muzej Srema-150rsd, ulaznica u Zasavicu 300 rsd, a ulaznica sa uključenom vožnjom brodićem 500 rsd po osobi
 • Ručak u Zasavici 700 rsd

USLOVI PLAĆANJA: 100% PRILIKOM REZERVACIJE

USLOVI OTKAZIVANJA:

 • Do 30 dana pred put moguć otkaz uz povraćaj novca ili promena termina izleta, posle toga moguć otkaz samo uz validnu medicinsku dokumentaciju ili uz zamenu putnika, u protivnom se zaračunavaju storno troškovi, i to:
  1. 29-15 dana – agencija zadržava 30% od cene izleta.
  2. Od 14 – 3 dana –agencija zadržava 80% od cene izleta.
  3. Manje od tri dana pred put-agencija zadržava 100% od cene izleta.

Organizator izleta je turistička agencija FLAMINGO TRAVEL KLUB.
Uz ovaj program važe OPŠTI USLOVI organizatora izleta.

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 35 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, agencija zadržava pravo izmene programa,korekciju cene, ili spajanje sa nekom drugom agencijom radi realizacije izleta, kao i otkazivanje izleta najkasnije 3 dana pred putovanje.

Cenovnik važi od 20.02.2020.