Datumi polaska

03.10.2020. – subota

Program putovanja:
Polazak iz Beograda u 8h kod Vaznesenjske crkve, u ulici Admirala Geprata.

Vožnja do arheološkog nalazišta Vinča i poseta svetski poznatom praistorijskom lokalitetu Belo brdo, smeštenom na samoj obali Dunava. Tu se nalaze ostaci velikog neolitskog naselja, u kulturnom sloju debljine 10,5 m i zahvata površinu od 10 hektara. Tokom iskopavanja, 1908. godine pod vođstvom čuvenog profesora Beogradskog univerziteta dr Miloja Vasića, otkrivene su brojne kuće, zemunice sa ostacima materijalne kulture praistorijskog čoveka. Vinčanska kultura vezuje se za period od oko 4000. godine pre naše ere, razvijala se na teritoriji većoj od teritorije bilo koje neolitske kulture u Evropi. Pojedina njena naselja premašila su veličinom i brojem žitelja ne samo sva neolitska naselja, već i prve gradove znatno kasnije nastale u Mesopotamiji i Egiptu. Značaj arheološkog nalazišta Belo brdo ne leži samo u ostacima iz doba neolita. Otkriće jama iz bakarnog i bronzanog doba (između 4000.i 2000.g. stare ere), kao i srednjevekovne nekropole (između 700.i 1500.god. nove ere), pokazalo je da je i posle neolitske epohe Vinča naseljavana, sve do današnjih dana. Istorijski čas kustosa muzeja i slobodno vreme za kafu pored Dunava.

Nastavak putovanja do Grocke. Pauzu za kafu u čuvenom restoranu Vinogradi sa najlepšim pogledom na Dunav. U ovom restoranu odsedali su mnogi Titovi gosti a najpoznatija poseta je svakako ona astronauta Nila Armstronga i Baza Oldrina nakon sletanja na Mesec. Legenda koja se prepričava u Grockoj je da su astronauti izjavili kako je odavde lepši pogled na Dunav nego sa Meseca na Zemlju.

 U susednom selu Brestoviku obilazak jednog od najstarijih spomenika kulture iz rimskog perioda – Stare rimske grobnice, otkrivene još 1895. Godine. Brestovik je naselje jugoistočno od varoši Grocke, u neposrednoj blizini Dunava, a ime mu je nadenuo još knez Miloš Obrenović po nekadašnjim zasadima brestova. Sem po živopisnim pejzažima pod voćnjacima i vinogradima, Brestovik je čuven po Kasno-rimskoj grobnici iz III veka, jednom od najdragocenijih spomenika u Srbiji iz antičkog perioda, očuvanoj u toj meri da u nju može da se uđe. Nalazi se na privatnom imanju, neposredno ispod hrišćanskog groblja. I danas se u njoj mogu videti freske, a prilikom iskopavanja su pronađene kamene skulpture i tri zidane grobne konstrukcije. Pripadala je vlastelinskoj rimskoj porodici koja je u III veku na terenu Brestovika imala imanje sa vilom rustikom. Grobnica se povezuje i sa imenima velikohrišćanskih mučenika, prema verovanju da su u njoj sahranjene mošti svetitelja Ermila i Statonika. Kasno-rimska grobnica ima status kulturnog dobra od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Nastavak putovanja do Smederevske tvrđave koja je građena po uzoru na Carigrad i njegove bedeme. Tvrđavu je podigao despot Srbije Đurađ Branković u XV veku. Nakon iznenadne smrti despota Stefana Lazarevića 1427. godine, novi vladar Srbije despot Đurađ Branković, morao je da prema ranije sklopljenom sporazumu preda prestoni Beograd Mađarima. Ovakav izbor, pružao je mogućnost za političko balansiranje između Mađarske na severu i Turske na jugu. Smederevski grad bio je jedna od najvećih srednjovekovnih tvrđava. Sastavljen je od Malog i Velikog grada.Mali grad je imao 6, a Veliki grad još 19 – ukupno 25 velikih četvrtastih kula. U Malom gradu je bio smešten dvor despota Đurđa sa rezidencijom za stanovanje, i od Velikog grada koji ima 19 kula odvojen je vodenim rovom. U Smederevskoj tvrđavi snimani su delovi serije Nemanjići. Obilazak tvrđave uz lokalnog vodiča.

Nakon obilaska Smederevkse trvrđave poseta Vili Obrenovića – “ZLATNI BREG”, poznatija kao letnjikovac dinastije Obrenović. Nalazi se na 4 kilometara od centra grada, u naselju Plavinac (stari put Smederevo-Beograd).
Godine 1829. u vreme najveće slave i ugleda, knez Miloš, osnivač dinastije Obrenović, kupio je ovde imanje sa vinogradom od izvesnog Turčina Muhameda.Dvorski život ovde je ustanovljen za vreme kralja Milana i kraljice Natalije. U letnjikovcu je kraljevski par priređivao zabave i okupljao poznate umetnike i književnike. Dolazili su Milan Rakić, Laza Kostić, Milovan Glišić i dr. Po razvodu kraljevskog para, vila je pripala Nataliji nakon čega je ona angažovala čuvenog dvorskog arhitektu, Jovana Ilkića i načinila pojedine izmene u izgledu vile (Ilkić je, inače, autor zdanja Narodne skupštinu u Beogradu, kao i hotela „Moskva“ i Oficirskog doma – SKC-a). 

Današnji izgled enterijera Vile čini postavka Istorijskog muzeja i Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. Malo je sačuvano originalnih predmeta iz vremena Obrenovića. Mnoge njihove dragocenosti rasute su po celom svetu. Međutim, po postojećim predmetima vidi se da ovde nije bilo posebnog raskoša i luksuza već su tu više predmeti praktične primene. Oko vile se nalazi uređeni dvorski park sa jednim od najlepših pogleda na Dunav i Panonsku niziju.Nakon obilaska vile slobodno vreme u Smederevu.

U povratku prema Beogradu u Grockoj skrećemo prema Begaljici i posećujemo manastir Rajinovac. Prvo pisano pominjanje manastira Sv. Rajkodatira još iz 16. veka. Legenda kaže da je nekad davno u Begaljici služio momak po imenu Raja, koga su ubili i opljačkali gazdini sinovi. Da bi okajao grehe svoje dece, gazda je podigao malu drvenu crkvu- u narodu se govorilo da je crkvu podigao Rajin novac, te se ona otud i danas zove Rajinovac.

Izvor kraj kojeg je Raja ubijen postoji i danas, i veruje se da ima isceliteljske moći.

Manastir je nadaleko čuven i po ikoni Presvete Bogorodice Rajinovačke koja, kako se veruje, pomaže mnogima da dobiju potomstvo. Manastir je aktivan i u njemu žive monahinje.

Nakon obilaska manastira povratak za Beograd između 19 i 20h.

NAPOMENA: AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDNIH LOKALITETA/DESTINACIJA, NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

Cena izleta po osobi: 1300 din za polazak iz Beograda

Deca do 5-12 godina – plaćaju 1000,00,imaju sedište u autobusu.
Deca do 5 godina – gratis, imaju sedište u autobusu

U cenu je uključeno:

  • Prevoz modernim turističkim autobusima
  • Usluge licenciranog turističkog vodiča
  • Troškovi organizacije putovanja
  • Obilasci prema programi

U cenu nije uključeno:

  • Individualni troškovi
  • Ulaznice za Vinču-200din, za Smederevsku tvrđavu -150din, za Vilu Obrenovića-200din (podložno promeni)

USLOVI PLAĆANJA: 100% PRILIKOM REZERVACIJE, OSTATAK 7 DANA PRED PUT

Uslovi otkazivanja

  • Do 30 dana pred put moguć otkaz uz povraćaj novca ili promena termina izleta, posle toga moguć otkaz samo uz validnu medicinsku dokumentaciju ili uz zamenu putnika, u protivnom se zaračunavaju storno troškovi, i to:
  • 29-15 dana – agencija zadržava 30% od cene izleta.                       
  • Od 14 – 3 dana –agencija zadržava 80% od cene izleta.          
  • Manje od tri dana pred put-agencija zadržava 100% od cene izleta.

Organizator izleta je turistička agencija FLAMINGO TRAVEL KLUB.

Uz ovaj program važe OPŠTI USLOVI organizatora izleta.

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 35 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, agencija zadržava pravo izmene programa,korekciju cene, ili spajanje sa nekom drugom agencijom radi realizacije izleta, kao i otkazivanje izleta najkasnije 3 dana pred putovanje.

Cenovnik važi od 11.03.2020.