Datumi polaska:

19.09. – subota  |  17.10. – subota 

Info i rezervacije: 060 522 3152

Program putovanja:

Polazak iz Beograda u 8h sa stare Glavne železničke stanice kod Plavog voza.

Vožnja prema Požarevcu. Požarevac i njegova okolina poseduju brojne znamenitosti. Centar Braničevskog okruga posetiocima nudi zabavu, živopisnu prirodu, prijatne ljude, ali i svoje istorijsko i kulturno bogatstvo.Prvi pomen Požarevca datira iz 1467. god, iako se veruje da je postojao i ranije. U istoriju evropske kulture ušao je 1718. god, potpisivanjem Požarevačkog mira, kada su velike sile Austrija i Turska su skopije primirje. Iz glavne ulice može se doći do gradskog parka u kojim dominira spomenik knezu Milošu Obrenoviću. Još jedna znamenita požarevačka građevina za svoje postojanje duguje zahvalnost knezu Milošu Obrenoviću, a to je Saborna crkva svetih arhangela Mihaila i Gavrila iz 1819.god.Uz sam park je zgrada Okružnog zdanja, velelepna građevina iz 1889. godine, čija fasada podseća na zgrade italijanske renesanse.U centru grada smešten je i Narodni muzej, koji je posle beogradskog, najstariji u Srbiji. U blizini muzeja nalazi se rodna kuća slikarke Milene Pavlović Barili, pretvorena u spomen – galeriju u kojoj se mogu videti njeni radovi, lični predmeti i biblioteka. U Požarevcu obilazak memorijalne Galerije slika Milene Pavlović Barili (fakultativno) i kratko slobodno vreme za kafu.

Po završenom obilasku polazak do arheološkog nalazišta Viminacium. Arheološki park Viminacijum zvanično je otvoren 5. oktobra 2006. godine. Viminacijum je najznačajniji grad u rimskoj provinciji Gornja Mezija (Moesia Superior). Ovaj rimski grad je prestonica provincije, administrativni, vojni, trgovački i industrijski centar. Grada koji je imao status prvo municipiuma (municipium), a zatim i kolonije (colonia), odnosno grada sa punom autonomijom. Pored grada nalazi se kastrum (castrum) ili legijski logor – jedan od dve najveće fortifikacije u provinciji i centralna tačka u odbrani mezijskog Podunavlja. S druge strane jedinstveni naučni značaj Viminacijuma je u tome što nad antičkim ostacima nema savremenog naselja. Mogući su istraživanje i prezentacija jednog rimskog grada u svim njegovim segmentima.Sedam objekata je pokriveno i otvoreno za posetioce:Severna Glavna kapija legijskog logora (Porta praetoria),Rimske terme, Rimski amfiteatar, Mauzolej u kojem je najverovatnije sahranjen rimski imperator Hostilijan, Mamut park, Domvs Scientiarvm Viminacium / Naučno istraživački i turistički centar, Zanatski centar sa pećima za proizvodnju keramike i opeke. Viminacijum se nalazi na ušću Mlave u Dunav u poslednjim dolinama ispred Đerdapske klisure. Lociran je na strateškom raskršću puteva koji su vodili od zapada ka istoku i od severa ka jugu. Dunav, koji se danas nalazi na oko 3,5 km udaljenosti, u antici je bio u neposrednoj blizini grada Posebnu atrakciju u okviru arheološkog parka Viminacijum predstavlja poseta praistorijskom nalazištu, gde je otkriven ceo skelet mamuta-Mamut parku. Ovaj skelet je pronađen na 270 metara istočno od Carskog mauzoleja. Mamut potiče iz praistorijskog perioda, miocena od pre 5.000.000 godina. Nađen je u slivu pradelte reke Morave, koja se formirala kada se povlačilo Panonsko more. Obilazak nekadašnjeg Rimskog vojnog logora i razgledanje arheoloških iskopina uz pratnju vodiča.

Nastavak putovanja do tvrđave Ram.Na 21. kilometru uzvodno od Velikog Gradišta, na brdu iznad samog Dunava nalazi se tvrđava Ram.  U XII veku bila je to važna strategijska pozicija oko koje su se borile Ugarska i Vizantija.Ramska tvrđava podignuta je na ostacima antičkih i vizantijskih temelja, a sagradio je turski sultan Bajazit II. Danas vidljivi otvori za topove na kulama pokazuju da je Ram bio artiljerijsko utvrđenje na Dunavu. Ima snažnu branič-kulu i još četiri manje koje ojačavaju zidine. Postoji više legendi o samom nazivu tvrđave koje se vezuju za osnivače Rima, braću Romula i Rema, ili utvrđenje Ihram. Neposredno pored tvrđave nalaze se ostaci turskog karavansaraja,stari 6 vekova. To je jedini sačuvan karavansaraj u Srbiji i može se reći  da je to prvi turistički objekat podignut na najvažnijem putu sa Balkana ka severu prema Budimu i Beču. Nedaleko od tvrđave nalaze se ostaci rimskog vojnog logora Lederata. Obilazak tvrđave i nastavak putovanja do Srebrnog jezera.

Srebrno jezero nalazi se u severoistočnom delu Srbije, u karpatskom obodu Panonskog basena, nedaleko od ušća Peka u Dunav. Da bi se priobalje ramskog rita zaštitilo od podzemnih voda, 1971. godine, dunavac koji je obilazio oko Ostrva pregrađen je nasipom u gornjem toku kod sela Zatonja. 
Tako je nastalo jezero, 14 km dugo 300 m široko, dubine i do 13 m. U popodnevnim satima, kada sunce pođe na počinak iza Karpata, milioni iskrica čine njegov srebrni odsjaj, pa je po tome dobilo ime Srebrno. Izuzetne lepote, od početka je postalo omiljeno izletište i okosnica turizma u ovom kraju, pa je nazvano i srpsko more. 
Tvrdnja da je Srebrno jezero dragulj kontinentalnog turizma u ovom delu Srbije je realna. Zahvaljujući snažnim pumpama, u jezeru je nivo vode stalno niži od Dunava i obezbeđuje dotok sveže vode. 
Na svom podzemnom putu voda se filtrira kroz brojne peščane dine što omogućuje da voda bude besprekorno čista i bistra. Srebrno jezero, bogato je ribom i predstavlja pravi raj za pecaroše. Zastupljene su sve vrste slatkovodne ribe: som, smuđ, šaran, amur, tolstolobik … 

Slobodno vreme do polaska za Beograd.

Povratak u Beograd u večernjim satima, oko20h.

NAPOMENA: AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDNIH LOKALITETA/DESTINACIJA, NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

Info i rezervacije: 060 522 3152

Cena aranžmana: 1390 dinara

Deca do 5-12 godina – plaćaju 1.190 rsd, imaju sedište u autobusu
Deca do 5 godina – gratis, imaju sedište u autobusu

U cenu je uključeno:

  • Prevoz modernim turističkim autobusima
  • Usluge licenciranog turističkog vodiča
  • Troškovi organizacije putovanja

U cenu nije uključeno:

  • Individualni troškovi
  • Ulaznice za Galeriju Milene Pavlović Barili – 150rsd, Viminacium-600rsd, deca do 12god-300rsd, ulaznice za tvrđavu Ram-300 din.
  • Ručak

USLOVI  PLAĆANJA: 100% PRILIKOM REZERVACIJE

USLOVI OTKAZIVANJA:

  • Do 30 dana pred put moguć otkaz uz povraćaj novca ili promena termina izleta, posle toga moguć otkaz samo uz validnu medicinsku dokumentaciju ili uz zamenu putnika, u protivnom se zaračunavaju storno troškovi, i to:
  • 29-15 dana – agencija zadržava 30% od cene izleta.                       
  • Od 14 – 3 dana – agencija zadržava 80% od cene izleta.          
  • Manje od tri dana pred put – agencija zadržava 100% od cene izleta.

 

Organizator izleta je turistička agencija FLAMINGO TRAVEL KLUB

Uz ovaj program važe OPŠTI USLOVI organizatora izleta.

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 35 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, agencija zadržava pravo izmene programa,korekciju cene, ili spajanje sa nekom drugom agencijom radi realizacije izleta, kao i otkazivanje izleta najkasnije 3 dana pred putovanje.