PERU – BOLIVIJA

LIMA – KUSKO – AREKIPA – KANJON KOLKA – PUNO – JEZERO TITIKAKA I PLUTAJUĆA OSTRVA UROS – KOPAKABANA – LA PAZ – TIVANAKU

PROGRAM PUTOVANJA

1.–2dan.: BEOGRAD-BUDIMPESTA-LIMA

Avio let iz Budimpeste uz transfer iz Beograda. Avio let do Lime sa konekcijom nekih od evropskih gradova (Pariz ili Amsterdam) i transfer do hotela. Odmor i individualno upoznavanje „Grada kraljeva“. Noćenje.

3.dan.: LIMA

Doručak. Organizovano razgledanje Lime: glavni trg, katedrala, gradska većnica, kolonijalne zgrade, predsednička palata, katedrala San Francisco, Trg San Martin, kao i jedan od najatraktivnijih muzeja grada – Muzej zlata. Povratak u hotel. Noćenje.

4.dan.: KUSKO

Doručak. Napuštanje hotela, transfer do aerodroma i odlazak avionom do Kuska. Transfer do hotela. Smeštaj u hotel. Odmor uz aklimatizaciju-prilagodjavanje na nadmorsku visinu,koja iznozi 3400 m. Organizovani večernji obilazak centra grada u pratnji vodiča grupe. Povratak u hotel. Noćenje.

5.dan.: KUSKO

Doručak. Slobodno prepodne. Popodne organizovano razgledanje glavnog grada imperije InkaTawantisuyo, njegovih arheoloških lokaliteta u samom Kusku i okolini. Ekskurzija počinje od 1h 30min, a završavas se oko 18h 30 min. Obuhvata posetu „Hramu sunca“ (el Templo del Sol Qoricancha (Korikanča) – Santo Domingo i posetu arheoloških iskopina (zidina) Saqsayhuaman (Saksajuaman), Kenko, Puca Pucara (Puka Pukara) i Tambomachay (Tambomačaj). Po završetku ekskurzije, transfer do hotela. Slobodne aktivnosti. Noćenje.

El Qoricancha

Hram “Qoricancha”, impresivna arhitektura starih Inka. “Hram Sunca” (El templo del Sol ili Qoricancha) je danas takodje i manastir Santo Domingo (el Convento de Santo Domingo).

Sacsayhuaman

Izuzetno utvrdjenje “Sacsayhuaman” je strateški konstruisano iznad brda odakle se može posmatrati Kusko. Popularno je po svojim ogromnim kamenim blokovima, od kojih su neki i do devet metara visoki, a teški i više od 350 tona.

Qenqo

Nalazi se četiri kilometara severoistočno od Kuska, sastoji se od arheološke grupacije “Q’enqo Grande i Q´enqo Chico”, Što znači lavirint ili cik-cak put, služio je u religijske svrhe – u eksternom delu se nalazi jedan amfiteatar u polukružnoj formi sa trapezoidima i jednim monolitom u obliku pume površine šest kvadratnih metara.

6.dan.: KUSKO

Doručak. Celodnevna ekskurzija- poseta „Svetoj dolini“ („Valle Sagrado“) sa uključenim ručkom. Polazak u 9h minibusom, a završava se oko 19h. Poseta Pisku, gde se nalazi tipična indijanska pijaca, odlazak do doline Urubamba koja se pruža uz obale reke Vilkanota. Ručak u jednom lokalnom restoranu u dolini Urubamba, „Svete doline“ Inka. Popodne poseta utvrdjenju i gradiću Ollantaytambo (Oljantajtambo), sagradjen da bi nadzirao ulaz u ovaj deo doline i zaštitio je od mogućih napada stanovnika prašume. Gradić je bio vojni, religiozni i kulturni centar imperije Inka. U povratku, poseta živopisnom selu Chinchero, gde se nalaze ostaci kraljevskih kuća Tupac Inca Yupanqui. Povratak u centar grada Kuska minibusom. Kratka šetnja do hotela. Noćenje.

7.dan.: MAČU PIKČU

Polazak iz hotela u 6h, transfer do železničke stanice, do mesta Ollantaytambo. Putovanje vozom do mesta Aguas Calientes (Aguas Kalientes – 2000m n.v.), odakle se ide autobusom (vožnja oko 30min) do “Izgubljenog grada” Inka, jednog od sedam svetskih čuda – Machu Pichu. Po dolasku u grad Inka, razgledanje sa lokalnim vodičem. Upoznavanje sa kulturom, načinom života, astronomijom i religijom Inka. Obilazak: Glavnog trga (la Plaza Principal), Kružnog utvrdjenja (la Torre Circular), Svetog solarnog sata (el Sagrado Reloj Solar), kraljevske odaje (los cuartos reales), Hrama tri prozora (el templo de las Tres Ventanas), groblja, zida kontemplacije, hramova Kondora, Sunca, Meseca, sistema za navodnjavanje koje su Inke koristile u uzgoju poljoprivrednih kultura i osmatranje Wayna Picchu, planine koja se uzdiže preko ambisa na drugoj strani “Izgubljenog grada”. Nakon razgledanja, kraće slobodno vreme i povratak autobusom (vožnja oko 30min) do naselja Aguas Calientes. Ručak (uključen u cenu). U popodnevnim satima, izmedju 15.30h i 17h povratak vozom do autobuske stanice u mestu Ollanta (trajanje oko 2,5h), odakle se putovanje nastavlja autobusom do centra grada Kuska (trajanje oko 2h). Transfer minibusom ili busom do centra grada. Kratka šetnja do hotela. Noćenje.

8.dan.: KUSKO – AREKIPA

Doručak. Napustanje hotela i slobodne aktivnosti ili fakultativne ekskurzije u Kusku i okolini.

Transfer do autobuske stanice. U 21h noćna vožnja kvalitetnim turistickim autobusom (krevet bus) do tzv. „Belog grada“ -Arekipe u trajanju od 10h (521km, uključena večera u autobusu). Dolazak u Arequipu oko 7h ujutro. Transfer do hotela.

9.dan.: AREKIPA

…Smestaj u hotel ****. Fakultativni obilazak viševekovnog manastira „Santa Katalina“ i gradskog muzeja gde se može videti mumija „Huanita“ koja datira iz vremena Inka, a pronadjena je na vrhu Ampato. Taj vrh je jedan od tri vrha zaštitnika grada Arequipe. Uzdiže se iznad vulkana Misti (5880m) i dostiže visinu od 6318m. Zatim, organizovano popodnevno razgledanje centra Arequipe sa vodičem grupe. Arequipa je drugi po veličini grad u Peruu, za koji kažu da je najlepši po svojoj arhitektonskoj konstituciji. Povratak u hotel. Noćenje.

10.dan.: AREKIPA – KANJON KOLKA („KANJON KONDORA“ – NAJDUBLJI KANJON NA SVETU I PRIRODNO STANIŠTE KONDORA)

Doručak. Polazak na dvodnevnu ekskurziju do kanjona Kolka, prirodnog staništa kondora. Polazak u ranim jutarnjim satima (izmedju 8- 9h), vožnja autobusom u trajanju od oko 4 sata sa dva usputna stajanja, od kojih je najviša tačka puta na visini do 4910 m n.v. i nalazi se na andskom platou… kraće zadržavanje radi posmatranja divlje andske flore i faune (kao što je guanako, lama, alpaka, specifična vegetacija Anda) i uzdižućih vulkanskih vrhova. Dolazak u kanjon Kolke. Ručak. Smeštaj u hotel u mestu Chivay ili Yunque. Slobodno vreme – preporuka agencije za odlazak na termalne izvore kanjona Kolka, u mestu Chivay ili Yunque, na visini od oko 3600m n.v. Večera. Noćenje.

11.dan.: KANJON KOLKA – PUNO

Doručak. Rani jutarnji odlazak do kanjona Kolke i mesta Cruz del Condor (kondorov krst – Kruz del kondor) odakle se mogu posmatrati kondori kako preleću kanjon okružen andskim vrhovima. Odlazak autobusom do Puna posle rucka, oko 13h, dolazak u Puno oko 19.00h. Transfer do hotela**** u Punu. Odmor i slobodne aktivnosti. Noćenje.

Napomena: Na dvodnevnoj ekskurziji u kanjon Kolke dodatni trošak – ručak i večera prvog dana (6-10 USD po obroku), kao i rucak drugog dana i plaća se na licu mesta ( nije uključeno u cenu puta, kao ni ulaznice na termalne izvore u vrednosti od 15 sola (oko 5US dolara) i ulaznica u nacionalni park u vrednosti od 70 sola (oko 20US dolara)

12.dan.: PUNO – JEZERO TITICACA I PLUTAJUĆA OSTRVCA UROS

Doručak. U jutrarnjim satima (8.00.-9.00.) transfer do luke u Punu, odakle se polazi do jezera Titicaca, najvišeg plovnog jezera na svetu (3820m n.v.) i do plutajućih ostrvacaUros. Na ostrvima u jezeru nalaze se sela čiji starosedeoci poštuju kulturu i tradiciju svojih predaka. Vožnja motornim čamcem ka ostrvima Uros (oko 30min). Po dolasku na ostrvo, susret sa neobičnim starosedeocima. Fakultativna vožnja čamcem od totore (vrsta trske) koja raste u kristalnoj vodi Titicace. Povratak u Puno. Transfer do hotela. Noćenje.

Na obalama jezera Titicaca stanovništvo živi veoma skromno, oni neguju kulturu i tradiciju predaka. Putnik ima osećaj da se vratio unazad kroz vreme i oživeo jedan delić velike istorije “Sinova Sunca”. Ovi starosedeoci su veliki moreplovci i majstori tkanja koji su očuvali svoj tradicionalni dizajn i dekoraciju svoje odeće. Ovaj put je veoma popularan zbog mogućnosti interakcije sa starosedeocima koji još uvek održavaju nevinost uma i srca, zahvaljujući jednostavnom i mirnom načinu života. Kuće su im veoma jednostavne i domaćinske, sve sa pogledom na jezero. Ovakva kombinacija kulture i prirode čini ovo mesto očaravajućim.

13.dan.: PUNO – KOPAKABANA – LA PAZ

Doručak. Napuštanje hotela i polazak za Kopakabanu (Copacabana), jedno od najvećih hodočasničkih mesta regiona. Ovo je ujedno i polazno mesto za izlet do Ostrva Sunca i Ostrva Meseca u jezeru Titicaca, sa bolivijske strane. Slobodno vreme za individualno razgledanje. Fakultativna mogucnost obilaska Ostrva Sunca uz potreban minimalan broj putnika. Vožnja autobusom do La Paza, dolazak u vecernjim satima i transfer do hotela***. Noćenje.

14.dan.: LA PAZ

Doručak. U prepodnevnim satima organizovano razgledanje grada sa vodičem grupe i lokalnim vodicem uz ukljucenu posetu Mesečevoj dolini, koja se nalazi u okolini La Paza. Popodnevne slobodne aktivnosti, preporuka agencije za obilazak Pijace veštica, trga San Francisko i glavnog trga La Paza. Noćenje.

15.dan.: LA PAZ – TIVANAKU (TIWANACU)

Doručak. U 9h polazak do lokaliteta kulture Tivanaku koja potiče iz vremena pre Inka. Lokalitet se nalazi na 72km od La Paza, poseta muzeju “Litico i Ceramico” (litski i keramički proizvodi) i arheoloških atrakcija: mesta moći, glavnih ceremonijalnih centara Tiwanacu kulture – La Piramide de Akapana, Templo Semi-Subterraneo, Templo de Kalasasaya, La Puerta del Sol (Piramide Akapane, Polupodzemni hram, Hram Kalasasaya, Vrata Sunca…). Tura traje oko 2,5h, pri završetku sledi tipični ručak ovog mesta. Povratak u La Paz oko 15.00h i transfer do hotela. Slobodne aktivnosti. Noćenje.

16. – 17.dan.: LA PAZ – LIMA – BUDIMPESTA – BEOGRAD

Doručak. Transfer do aerodroma i medjunarodni let do Budimpeste preko Pariza ili Amsterdama do Beograda. Kraj usluga.

*Napomena: mogucnost promene avio letova ili doplate za eventualni let iz Beograda.

CENA ARANŽMANA:

plaćanje na rate (čekovima ili platnim karticama) 2570€

uz odobreni popust za plaćanje gotovinom, cena aranžmana 2350€

U CENU ARANŽMANA JE UKLJUČENO:

 • medjunarodni i lokalni avionski prevoz na navedenim relacijama (ekonomska klasa),

 • smeštaj u dvokrevetnim standardnim sobama u hotelima 3* i 4* lokalne kategorizacije na bazi noćenja sa doručkom,

 • obroci koji su navedeni u programu putovanja,

 • lokalne ekskurzije navedene u programu putovanja i svi transferi,

 • ulaznice za arheološke lokalitete, osim ako nije naznaceno u programu putovanja

 • troškovi organizacije i vodjenja putovanja.

U CENU ARANŽMANA NIJE UKLJUČENO:

 • avio takse u dinarskoj protivvrednosti u iznosu od 360€,

 • bakšis za lokalne vodiče na ekskurzijama,

 • medjunarodno zdravstveno osiguranje sa pokrićem do 35.000€ (od 1,0 – 1,2 evra po danu boravka),

 • troskovi dobijanja bolivijske vize, koja se placa na graničnom prelazu (cca 50USD). Postoji mogucnost i da bolivijsku vizu dobijemo u Peruu, u tom slucaju bez troskova.

 • fakultativni izleti: (manastir Santa Katalina u Arequipi – 17USD, muzej grada Arequipe – 12USD).

 • doplata za 1/1 sobu – na upit

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA

 • plaćanje u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu banke Intese na dan uplate
 • ugovoreni–započeti način plaćanja se ne može naknadno menjati

 • gotovinski,

 • čekovima,

 • platnim karticama: VISA, Master, Dina, Maestro i American Express

 • cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa, u suprotnom, garantovan je samo iznos akontacije, a ostatak je podložan promeni

 • kompletna uplata je do popune mesta, a najkasnije 3 nedelje pre polaska

NAPOMENE:

 • Svaka promena programa putovanja od strane samog putnika u toku putovanja, a uz saglasnost predstavnika agencija ne predstavlja izmenu ugovorenog programa

 • Organizator putovanja zadržava pravo izmene programa putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti). Aranžman je moguće realizovati i sa manjim brojem putnika uz neophodne korekcije cene i uslova putovanja uz saglasnost prijavljenih putnika.

 • Svi putnici po prihvatanju programa obavezni su da se upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja, uslovima putnog zdravstvenog osiguranja i opštim uslovima putovanja turističke agencije organizatora putovanja.

 • Smeštajni objekti u ovom programu su kategorisani od strane Turističke Asocijacije Perua i Bolivije.

 • Za sve fakultativne izlete potreban je minimalan broj učesnika da bi se isti realizovali.

 • U slučaju nedovoljnog broja putnika, krajnji rok za obaveštavanje o otkazu aranžmana je najkasnije 10 dana pre polaska.

 • U slučaju promene na monetarnom tržištu, kao i promene u cenama prevoznika, konzularnog predstavništva i osiguravajućih društava agencija zadržava pravo da koriguje cenu aranžmana.

 • Organizator ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja, dobijenih od strane radnika agencije kao i radnika ovlašćenih subagenata, koje nisu u skladu sa elementima zaključenih ugovora o putovanju.

 • Obaveza je putnika da za putovanje obezbedi ispravan putni dokument i da se pridržava carinskih i drugih propisa. Organizator ne snosi odgovornost za neispravnost pasoša ili vize i nije odgovoran ukoliko pogranične ili imigracione službe ne odobre ulazak putnika u drugu zemlju. Putnik sam snosi troškove svog povratka u Srbiji. U slučaju gubitka putnog dokumenta, putnik sam snosi troškove svog boravka u mestu konzularnog predstavništva kao i troškove puta priključenja grupi ili povratku u Srbiju.

 • Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualnu materijalnu štetu (kradju, gubitak stvari…) ili bolest putnika

 • Putnici koji nisu državljani Srbije, u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju.

 • Postoji mogućnost promene itinerera na letovima, promene ruta putovanja ali uz obilazak svih navedenih mesta i lokaliteta navedenih u programu, sa čim se ne smanjuje atraktivnost putovanja.

 • Učesnici ture moraju biti psihofizicki spremni za put, kao i na eventualne promene i improvizacije na terenu

 • Kalkulacija je radjena na bazi minimum 10 prijavljenih putnika

 • U slučaju otkaza od strane putnika od avio aranžmana, refundacija za kupljenu avio kartu se vrši u skladu sa uslovima koje je odredila avio kompanija kod koje je ista kupljena.

 • Sastavni deo programa su Opšti uslovi putovanja organizatora i YUTA standardi

 • ROK ZA PRIJAVU JE TRI NEDELJE PRE POČETKA PUTOVANJA

Uz ovaj program važe opšti uslovi organizatora putovanja koji poseduje

licencu OTP 226/2010 od 11.02.2010. godine