+381 11 25 22 710 381 60 522 3152 info@flamingotravelklub.rs

Orašac – Topola – Oplenac – Vraćevšnica – Takovo

////Orašac – Topola – Oplenac – Vraćevšnica – Takovo

Datumi polaska:

10.06. – nedelja

Program putovanja:

Polazak iz Beograda u 8h (tačno mesto polaska biće poznato dva dana pred put).

Vožnja Orašca. Selo Orašac nadomak Aranđelovca je mesto dogovora o podizanju Prvog srpskog ustanka i proglašenja Karađorđa Petrovića vrhovnim voždom, na Sretenje, 15. februara 1804. godine. U znak sećanja na ovaj veliki događaj podignuta je u Orašcu crkva Vaznesenja Gospodnjeg, Spomen škola i spomen česma u Marićevića jaruzi, muzej i skulptura Karađorđa i tako formiran spomenički kompleks. Znamenito mesto Orašac obuhvata i dragocene objekte narodnog graditeljstva kao trajno svedočanstvo materijalne kulture na ovim prostorima u 18. i 19. veku.U spomen velikom istorijskom događaju koji je srpskom narodu doneo nacionalnu slobodu i pokrenuo stvaranje Srbije kao moderne evropske države, 15. februar se slavi kao Dan državnosti.

Vožnja do Topole-Oplenca. U neposrednoj blizini grada Topole, nalazi se brdo Oplenac, na kome je sagrađen Mauzolej dinastije Karađorđevića.Knez Aleksandar Karađorđević na tom je mestu podigao vinograde, a kralj Petar I Karađorđević počeo zidanje crkve mauzoleja i čitavog istorijsko-memorijalnog kompleksa koji će, potom, postati Zadužbina Karađorđevića na Oplencu. Obilazak sa stručnim vodičem: Crkva svetog Đorđa, Mauzolej srpske kraljevske porodice, Kraljeva vinarija, muzej (Vinogradareva kuća), kuća kralja Petra, Karađorđev spomen muzej, spomenik Karađorđu i Karađorđevu kuću.

Nastavak putovanja do manastira Vraćevšnice, zadužbine Radiča Postupoviča.Asocijacije pri spominjanju Vraćevšnice, varošice na putu Gornji Milanovac – Kragujevac, vode u srednji vek, u vreme neposredno po Kosovskom boju. Čelnik Radič Postupović je ovde 1428. godine podigao manastir Vraćevšnica.Rušen i obnavljan, on i danas postoji, a održava ga sestrinstvo monahinja. Čine ga tri konaka iz različitih perioda i crkva svetog Đorđa. U dvorištu manastira je grob i spomenik majke kneza Miloša, Višnje Obrenović.Manastir je u toku Prvog i Drugog srpskog ustanka imao značajnu ulogu. U manastiru su i riznica sa bakropisom iz 18. veka, krst iz Drugog srpskog ustanka, delovi nameštaja dinastije Obrenović. Na tri-četiri kilometra iznad manastira, u Gornjoj Crnući, nalazi se konak kneza Miloša koji je tri godine bio prestonica Srbije, sve do preseljenja u Kragujevac (1819).

Po završenom obilasku nastavak vožnje do Takova i obilazak spomen kompleksa podignutog na mestu gde je Miloš Obrenović podigao Drugi Srpski ustanak 1815. Znamenito mesto Takovski grm, kulturno dobro od izuzetnog značaja. Predstavlja istorijski kompleks na prostoru od nekoliko hektara, koji obuhvata građevine i spomenike vezane za podizanje Drugog srpskog ustanka.Takovski grm je naslednik istorijskog hrasta, pod kojim je na Cveti 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak.Spomenik Drugom srpskom ustanku je podignut 1887. godine ispod nekadašnjeg starog Takovskog grma, na mestu gde je knez Miloš Obrenović ustanicima dao zakletvu.nMonumentalna bronzana kompozicija “Takovski ustanak” je delo Petra Ubavkića, prvog srpskog akademskog vajara, postavljena 1990. godine.

Vožnja do Beograda Ibarskom magistralom.

Povratak u Beograd oko 20h.

Promotivna cena izleta po osobi: 1790 RSD

Važi za uplate do 5 dana pred polazak.

Deca do 5 godina gratis, od 5-12-imaju 40% popusta (imaju sedište u autobusu i sve ulaznice).

Otkaz uz povraćaj novca moguć do 7 dana pred put, posle toga otkaz moguć samo uz zamenu putnika.

Redovna cena: 1990 RSD

U cenu je uključeno:

  • Prevoz turističkim autobusom
  • Ulaznice za sve posete prema programu putovanja (Orašac, Oplenac, Takovo)
  • Usluge licenciranog turističkog vodiča
  • Troškovi organizacije putovanja

U cenu nije uključeno:

  • Individualni troškovi
  • Ručak

Organizator izleta je turistička agencija FLAMINGO TRAVEL KLUB.

Uz ovaj program važe OPŠTI USLOVI organizatora izleta.

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 25 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, agencija zadržava pravo izmene programa,korekciju cene, ili spajanje sa nekom drugom agencijom radi realizacije izleta, kao i otkazivanje izleta najkasnije 3 dana pred putovanje.

2018-05-09T09:16:14+01:00 Centralna Srbija, Srbija izleti, Srbija ture|