Datumi polaska:

 

22.08. – subota |  27.09. – nedelja

 

 

 

 

Info i rezervacije: 060 522 3152

 

Program putovanja:

 

Polazak iz Beograda u 8h kod Vaznesenjske crkve, ulica Admirala Geprata.

 

Vožnja Ibarskom magistralom do Gornjeg Milanovca. Poseta Norveškoj kući, resoranu koji je simbol srpsko-norveškog prijateljstva i u arhitektonskom smislu predstavlja kombinaciju vikinškog broad i srpskog opanka.

 

Od 1942. do 1945, u nacističke logore po okupiranoj Norveškoj je iz bivše Jugoslavije bilo internirano 4.500 mladih ljudi, mahom Srba, od kojih se čak 60 odsto nije vratilo kućama… Taj, po zlu čuveni „Krvavi put“, zbližio je dva naroda, pa je osnovano Društvo srpsko-norveškog prijateljstva i, pre tri decenije, podignut njegov svojevrsni arhitektonski simbol – čuvena Norveška kuća u Gornjem Milanovcu.

 

Nastavak vožnje do Takova i obilazak spomen kompleksa podignutog na mestu gde je Miloš Obrenović podigao Drugi Srpski ustanak 1815. Znamenito mesto Takovski grm, kulturno dobro od izuzetnog značaja. Predstavlja istorijski kompleks na prostoru od nekoliko hektara, koji obuhvata građevine i spomenike vezane za podizanje Drugog srpskog ustanka.Takovski grm je naslednik istorijskog hrasta, pod kojim je na Cveti 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak. Spomenik Drugom srpskom ustanku je podignut 1887. godine ispod nekadašnjeg starog Takovskog grma, na mestu gde je knez Miloš Obrenović ustanicima dao zakletvu.nMonumentalna bronzana kompozicija “Takovski ustanak” je delo Petra Ubavkića, prvog srpskog akademskog vajara, postavljena 1990. godine. Obilazak spomen komplaksa uz istorijsku priču Kustosa.

 

Nastavak vožnje do Ovčar-Kablarske klisure, koja se nalazi u centralnom delu Srbije, u okviru Zapadnog Pomoravlja, a razdvaja visoku Šumadiju, na severu, od Dragačeva i Starovlaško-raške visije na jugu. Osnovno prirodno obeležje klisure čine upečatljivi masivi Ovčara i Kablara, po kojima je i dobila ime. Glavnu morfološku osobenost klisure predstavljaju izvanredno izražene okuke rečnog toka Morave i donjeg, najnižeg dela doline, koje je naš čuveni naučnik Jovan Cvijić nazvao nakalemljenim mendrima, odnosno uklještenim meandrima. Pored prirodnih lepota, turistički potencijal Ovčarsko-kablarske klisure predstavlja i veliki broj pravoslavnih manastira okruženih šumama, vodom i stenama, pa je poznata i kao Srpska Sveta Gora, sa 9 aktivnih pravoslavnih manastira. Na padinama Ovčara nalaze se Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Sretenje, Sv. Trojica, a na  padinama Kablara su Jovanje, Uspenje, Nikolje, Blagoveštenje i Ilinje.                 Obilazak manastira Blagoveštenje i slobodno vreme za ručak u Ovčar Banji. Manastir Blagoveštenje nalazi se na blagoj uzvišici iznad  naselja Ovčar Banje. Ovo je jedan od retkih manastira u Ovčarsko-kablarskoj klisuri za koji se tačno zna kada je podignut i ko su bili ktitori. Natpis iznad ulaza u crkvu, govori da je hram podignut 1601/02. Hram je izgrađen u raškom graditeljskom stilu i svojom arhitekturom je posle manastira Sv. Trojica, najlepši manastir u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

 

Mаnаstir poseduje jednu od nаjstаrijih knjigа, Blаgoveštenjsko jevаnđelje, nаstаlo 1372. godine. U svojoj riznici čuvа i štаmpаno četvorojevаnđelje iz 1552. godine. U njemu je svojevremeno zamonašen Patrijarh Pavle.

 

Posle toga sledi vožnja sat vremena katamaranima po jezeru.

 

Posle vožnje katamaranima, uz obilazak manastira Nikolje i panoramski obilazak pećine Kađenice, nа desnoj obаli Zаpаdne Morаve, kilometаr uzvodno od Ovčаr Bаnje. Prilаz pećini je uređen, а glаvnа dvorаnа, sа nаznаkom pećinskog nаkitа, istovremeno je i sаkrаlno-spomenički prostor. Dvа kаmenа sаrkofаgа i Hristovo rаspeće obeležаvаju nemio dogаđаj iz vremenа Hаdži-Prodаnove bune 1814. godine. U pećinu se u tim krvаvim vremenimа, sаkrio zbeg nаrodа iz okolnih selа. Turci su ih otkrili, nа ulаz nаgomilаli grаnje i slаmu i zаpаlili. Sаv nаrod se ugušio kаdom, tj. dimom. Od tаdа se ovo mesto zove Kаđenicа.

 

U popodnevnim časovima povratak za Beograd.Vožnja do Beograda Ibarskom magistralom.

 

Povratak u Beograd između 20 i 21h.        

 

NAPOMENA: AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDNIH LOKALITETA/DESTINACIJA, NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

 

Info i rezervacije: 060 522 3152

 

Cena aranžmana: 1790 dinara

 

Deca od 5- 12 godina – plaćaju 1390rsd, imaju sedište u autobusu
Deca do 5 godina – gratis,imaju sedište u autobusu

 

U cenu je uključeno:

 

 • Prevoz modernim turističkim autobusima
 • Usluge licenciranog turističkog vodiča
 • Troškovi organizacije putovanja
 • Krstarenje katamaranima po Zapadoj Moravi u trajanju od sat vremena

 

U cenu nije uključeno:

 

 • Individualni troškovi
 • Ulaznice prema program Takovo-200rsd
 • Ručak

 

CENOVNIK VAŽI OD 11.05.2020.

 

USLOVI OTKAZIVANJA:

 

 • Do 30 dana pred put moguć otkaz uz povraćaj novca ili promena termina izleta, posle toga moguć otkaz samo uz validnu medicinsku dokumentaciju ili uz zamenu putnika, u protivnom se zaračunavaju storno troškovi, i to:
 • 29-15 dana – agencija zadržava 30% od cene izleta.                       
 • Od 14 – 3 dana –agencija zadržava 80% od cene izleta.          
 • Manje od tri dana pred put-agencija zadržava 100% od cene izleta.

 

Organizator izleta je turistička agencija FLAMINGO TRAVEL KLUB.

 

Uz ovaj program važe OPŠTI USLOVI organizatora izleta.

 

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 35 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, agencija zadržava pravo izmene programa,korekciju cene, ili spajanje sa nekom drugom agencijom radi realizacije izleta, kao i otkazivanje izleta najkasnije 3 dana pred putovanje.