Nis

NIŠ-NIŠKA BANJA

Datumi polaska:  

 • 06.04.-subota
 • 02.06.-nedelja
 • 07.07.-nedelja
 • 17.08.-subota
 • 19.10.-nedelja

Program putovanja:

Polazak iz Beograda u 7:00 h. Vožnja autoputem prema Nišu.

Nastavak puta prema brdu Čegar, gde se odigrala čuvena bitka na Čegru. Obilazak spomenika – simbola srpskog vojnog logora, podignutog povodom pedesetogodišnjice oslobođenja Niša od Turaka.

Odlazak do Ćele-kule, spomenika jedinstvenog u svetu, gde se nalaze 952 lobanje boraca izginulih u čuvenoj Bici na Čegru 1809. godine, predvođeni hrabrim Stevanom Sinđelićem. Obilazak Ćele-kule uz istorijski čas kustosa. Obilazak Nacističkog logora, jedinog sačuvanog na teritoriji Srbije, iz koga je u februaru 1942.godine uspešno izvedeno bekstvo logoraša.

Obilazak Niške tvrđave, gradskog utvrđenja u centru Niša.

Istorija niške Tvrđave počinje pre više od 2000 godina, u I veku nove ere, kada rimske legije prodiru iz pravca juga i na obali reke formiraju vojni logor. Uz vojni logor koji se nalazio u centralnom delu današnje Tvrđave počinje da se razvija naselje koje ubrzo prerasta u „rimski municipijum“ – Naisus, o čemu svedoče zapisi grčkog geografa Klaudija Ptolomeja iz II veka.U Naissusu je 27. februara 274. godine rođen jedan od najvećih državnika u istoriji Evrope, Konstantin Veliki. U periodu kada počinje priča o Konstantinu Velikom, antički Naisus (današnji Niš) bio je centralno mesto rimske pokrajine Gornja Mezija. Nevelik po broju stanovnika (20000), ali značajan kao trgovački, vojni i administrativni centar, Naisus se brzo razvijao i širio van zidina Tvrđave.Centralno gradsko jezgro, koje se nalazilo na području današnje Tvrđave, bilo je izgrađeno prema pravilima rimskog urbanizma. Centralni deo činio je raskošni trg (forum) ukrašen statuama rimskih božanstava, oko kojeg su se nalazile upravne zgrade, vojni objekti, radionice i bazilika.Ostaci pojedinih objekata iz tog perioda mogu se i danas videti u niškoj Tvrđavi (lapidarijum,antičke terme, objekat sa svodovima, antička ulica i palata sa oktogonom).Kada je knez Lazar saznao da je Niš osvojen, rekao je: „Od njega tvrđeg grada nisam imao. Kad je on osvojen, šta vrede ostali?“

Spomenika Oslobodiocima Niša na Trgu Kralja Milana

Spomen-obeležje najznačajnijem rimskom imperatoru rođenom u Nišu simbolično je podignuto na početku mosta na Nišavi koji vodi ka Tvrđavi, u kojoj je Konstanin proveo veći deo svog detinjstva. Spomenik prikazuje lik cara Konstanina i Hristov monogram, simbol koji mu se ukazao na nebu noć pre bitke na Milvijskom mostu (312.)

Spomenika Oslobodiocima Niša na Trgu Kralja Milana

Kazandžijskog sokačeta, poslednje sačuvane ulice nekadašnje niške čaršije, koja je početkom 19. veka bila zanatlijski sokak…

Odlazak do Arheološke sale u centru Niša gde se, između ostalih, nalaze i arheološki predmeti pronađeni na lokalitetu Medijana.

Slobodno vreme posle razgledanja za ručak.

Odlazak do Niške Banje i slobodno vreme do polaska za Beograd.

Dolazak u Beograd oko 21h.

NAPOMENA: AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDNIH LOKALITETA/DESTINACIJA, NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

Cena izleta po osobi:  2590 rsd

SPECIJALNA CENA ZA REZERVACIJE DO 14.12. – 1990 rsd

Deca do 5-12 godina – plaćaju 60%, imaju sedište u autobusu

Deca do 5 godina – gratis, imaju sedište u autobusu i ulaznice

U cenu je uključeno:

 • Prevoz modernim turističkim autobusima
 • Usluge licenciranog turističkog vodiča
 • Troškovi organizacije putovanja

U cenu nije uključeno:

 • Individualni troškovi
 • Ulaznice za lokalitete po programu, Čegar, Ćele kula, Arheološka sala, Logor (oko 400 rsd)
 • Ručak

USLOVI OTKAZIVANJA:

Do 15 dana pred put moguć otkaz uz povraćaj novca ili promena termina izleta, posle toga moguć otkaz samo uz validnu medicinsku dokumentaciju ili uz zamenu putnika, u protivnom se zaračunavaju storno troškovi, i to:

14-7 dana – agencija zadržava 30% od cene izleta.

Od 6 -3dana –agencija zadržava 80% od cene izleta.

Manje od tri dana pred put-agencija zadržava 100% od cene izleta.

Organizator izleta je turistička agencija FLAMINGO TRAVEL KLUB.

Uz ovaj program važe OPŠTI USLOVI organizatora izleta.

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 25 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, agencija zadržava pravo izmene programa,korekciju cene, ili spajanje sa nekom drugom agencijom radi realizacije izleta, kao i otkazivanje izleta najkasnije 3 dana pred putovanje.

Cenovnik od 14.11.2018.