Datumi polaska:

22.08.2020. – subota  |  20.09.2020. – nedelja

grza i manastir lesje izlet

Program putovanja:

Polazak iz Beograda u 8h, kod Vaznesenjske crkve, u ulici Admirala Geprata.

Vožnja autoputem preko Paraćina do sela Lešje u kome se nalazi manastir Pokrova Presvete Bogorodice. Poseta manastirskom kompleksu.

Manastir, kao i samo mesto gde se nalazi, dobili su ime po leskovoj šumi koja je iskrčena u podnožju brda Baba, koje se naslanja na planinu Rtanj. Manastir Lešje je zadužbina župana Vukoslava, vlastelina na dvoru Nemanjića, koji je zajedno sa sinovima Držmanom i Crepom podigao kompleks manastira, i to na temeljima nekadašnje bogomolje, koja je izvesno ovde postojala.

Kao i mnoge svetinje iz srednjeg veka i manastir Lešje je u požaru postradao i to do te mere zapusteo, da su mu posle Prvog svetskog rata teško pronađeni temelji. Meštanin sela Lešje Živan Marković se kao zarobljenik u Prvom svetskom ratu zavetovao da će, ako se živ vrati kući, na tom mestu sagraditi crkvicu. Meštanin i njegovi pomoćnici su iste godine otkopali već postojeće temelje prvobitne Bogorodičine crkve. Dogodilo se da se Živanu u snu ukazala Presveta Bogorodica i rekla mu gde se nalaze temelji crkve koja je odavno u ruševinama. Kako beleži dalja istorija, ovaj čovek je na otkrivenim temeljima nekadašnje bogomolje, tačnije na njenom oltarskom delu podigao malu crkvu od kamena, koju je pokrio limom.

Od trenutka kada je Otac Jovan postavljen za nastojatelja ovog manastira počinje njegov pravi preporod. Te 2004. godine je mala crkva koju je podigao Živan Marković, iz Lešja potpuno uklonjena, da bi na njenim, odnosno temeljima prvobitnog hrama bila izgrađena današnja crkva Pokrova Presvete Bogorodice. Potom sledi obnova celokupnog manastirskog kompleksa.U riznici manastira Lešje nalazi se jedna čestica Časnog Krsta Gospodnjeg, delić moštiju jednog od 40 sevastijanskih mučenika i epitrahilj Svetog Jovana Šangajskog. Prilikom osvećenja crkve u časnu trpezu ugrađen je i deo mošti kosovskog velikomučenika Svetog Kneza Lazara.Pored manastirskih hodnika, uređena je i bašta koja se naziva Bogorodičinom, a voda iz dva izvora temperature 12°C se koristi tokom obreda krštenja.

Iznad manastira, na steni koju nazivaju Hajdučka, nalazi se posebno osvetljen krst, koji se vidi izdaleka i sa koga se pruža veličanstven pogled.

Nakon šetnje do Časnog krsta, natočićemo vodu na Bogorodičinom izvoru u Lešju i nastaviti naše putovanje prema selu Krivi Vir.

Vožnja do mesta Krivi Vir, sela punog istorije (mesto gde je podignuta Timočka buna i gde se nalazi izvor Pećuri – izvorište reke Crni Timok i prema tvrdnji meštana jedino mesto gde uspevaju crveni božuri). Šetnja do samog vrela Crnog Timoka gde ćemo čuti zanimljivu priču o početku Timočke bune. Timočka buna je bila oružana pobuna u istočnom delu Kraljevine Srbije podignuta 1883. Bila je motivisana narodnim nezadovoljstvom zbog reorganizacije vojske – Kralj Milan Obrenović je odlučio da uvede modernu stajaću vojsku, umesto dotadašnje neefikasne narodne vojske. Seljaci su izbegavali vojnu obavezu, a nisu hteli ni da predaju oružje koje je po ustrojstvu narodne vojske držano u kućama. Prikupljanje tog oružja je bilo povod za pobunu.

Nakon prijatnog boravka na izvorištu Crnog Timoka nastavak putovanja preko Čestobrodice do izletišta Grza na kome se nalazi vrelo ove reke.

Grza je poznatno izletište i vikend naselje kod Paraćina. Izletište je dobilo ime po istoimenoj reci, koja izvire iz vrela na 480 metara nadmorske visine u podnožju planine Južni Kučaj i duga je oko 23 km. Okolina reke Grze je bogata listopadnim šumama, uglavnom javora i jasena.

Obilazak vrela reke Grze, odlazak na vidikovac u podnožju Južnog Kučaja. Slobodno vreme na izletištu.

U popodnevnim časovima povratak za Beograd.

Dolazak u Beograd u večernjim časovima.

NAPOMENA: AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDNIH LOKALITETA/DESTINACIJA, NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

Cena izleta po osobi: 2000 din

Deca 5-12g plaćaju 1500 din, imaju mesto u autobusu
Deca do 5g – gratis, imaju mesto u autobusu

U cenu je uključeno:

  • Prevoz modernim turističkim autobusima
  • Usluge licenciranog turističkog vodiča
  • Troškovi organizacije putovanja
  • Obilasci prema programu

U cenu nije uključeno:

  • Individualni troškovi

 

USLOVI PLAĆANJA: 100% PRILIKOM REZERVACIJE

USLOVI OTKAZIVANJA:

  • Do 30 dana pred put moguć otkaz uz povraćaj novca ili promena termina izleta, posle toga moguć otkaz samo uz validnu medicinsku dokumentaciju ili uz zamenu putnika, u protivnom se zaračunavaju storno troškovi, i to:
  • 29-15 dana – agencija zadržava 30% od cene izleta.
  • Od 14 – 3 dana –agencija zadržava 80% od cene izleta.
  • Manje od tri dana pred put-agencija zadržava 100% od cene izleta.

Organizator izleta je turistička agencija FLAMINGO TRAVEL KLUB.

Uz ovaj program važe OPŠTI USLOVI organizatora izleta.

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 20 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, agencija zadržava pravo izmene programa,korekciju cene, ili spajanje sa nekom drugom agencijom radi realizacije izleta, kao i otkazivanje izleta najkasnije 3 dana pred putovanje.

Cenovnik važi od 24.07.2020.

 g