+381 11 25 22 710 381 60 522 3152 info@flamingotravelklub.rs

Magična istočna Srbija

Rajačke pimnice i Felix Romuliana – UNESCO lokalitet

Datum: 25. – 26. 07. 2020.

Na ovom čudesnom putovanju otkrivamo neke od najinteresantnijih turističkih lokaliteta Srbiji, neke koji su na UNESCO listi (Felix Romuliana) ili koji bi to mogli biti (Rajačke pimnice), uživamo u zvucima Mokranjaca i vinima Timočke krajine, učimo o Teslinim patentima i prvim hidroelektranama u Srbiji, otkrivamo neobičnu kulturu, gastronomiju i muziku Vlaha i zabavljamo se tražeći blago u Rajkovoj pećini. I opet nam mnogo toga ostaje što nismo uspeli „spakovati“ u dva dana putovanja ovim magičnim krajem Srbije.

Program putovanja:

1.dan- Moravski konaci-Gamzigrad-Felix Romuliana-Zaječar-Negotin
Polazak iz Novog Sada u 07:00h ispred Hotela Sajam. Polazak iz Beograda u 08:30h sa parkinga preko puta OTC.
Prvo stajanje na ovom našem putovanju po Srbiji pravimo u neobičnim Moravskim konacima. Nastavak vožnje do Gamzigradske banje i obilazak postrojenja hidroelektrane Gamzigrad 1909.g., konstruisane od strane Đorđa Stanojevića, sledeći Tesline patente i projekte. Nastavak putovanja do arheološkog nalazišta Felix Romuliana koja se od 2007.g. nalazi na UNESCO listi kulturne baštine sveta. Nekadašnje rimsko utvrđenje, palata i memorijalni kompleks je podigao jedan od 17 rimskih imepatora rođenih na teritoriji današnje Srbije – Kaius Valerije Galerie Maksimilijan. Saznajmo sve Galerijevom ediktu i drugo o ovom vladaru, prethodniku cara Konstantina. Odlazak zatim do Zaječara. Obilazak Narodnog muzeja, turske vodinice, spomenika Nikoli Pašiću i drugim spomenicima iz prošlosti ovog kraja. Polazak za Negotin. Smeštaj u vilu. Večera. Noćenje.

2.dan- Negotin-Rajačke pimnice-Rajkova pećina-Majdanpek
Doručak u 8 h. Polazak iz hotela u 9 h i obilazak znamenitosti grada: rodna kuća Stevana Mokranjca – kuća najvećeg srpskog kompozitora iz sredine XIX veka, Konak kneza Todorčeta, izgrađenog sredinom XIX veka – najstarija varoške kuće u Negotinu, a danas muzej Hajduk Veljka. Posetićemo i spomen sobu Đorđa Stanojeviča, rođenog Negotinca, savremenika i velikog prijatelja Nikole Tesle. Stanojević je bio profesor, rektor Beogradskog univerziteta, pionir elektrifikacije u Srbiji. Nastavak vožnje ka Rajačkim pimnicama – neobično naselje kuća od tesanog kamena povezanih ulicama, sokacima i trgovima, sagraćenih u 18. veku samo za njegovo veličanstvo VINO! Degustacija vina, zabava i druženje uz muziku. (Tokom šetnje kroz pimnice posetićemo i neobično groblje u ovom selu). Polazak iz Pimnica oko 15 h da bismo oko dva sata kasnije stigli do Majdanpeka. Poseta Rajkovoj pećini, najvećoj pećini u Srbiji koja je dostupna turistima u našoj zemlji. Hajduk Rajko je kažu u ovoj pećini negde skrivao blago koje je otimao od Turaka. Proći ćemo oba „horizonta“, i suvi i rečni (ovde izvire zlatonosna reka Pek). Na polasku, napravićemo kratak foto-stop kod otvorenog okna rudnika zlata u Majdanpeku a zatim nastaviti put preko Homoljskih planina, Kučeva do Beograda.
Dolazak u Beograd i Novi Sad u kasnim večernjim satima.

CENA ARANŽMANA: 5790,00

Cena aranžmana uključuje:

  • Prevoz autobusom turističke klase po programu
  • Smeštaj u Negotinu u dvokrevetnim sobama sobi na bazi polupansiona (doručak-večera), u Vili Deluxe, http://www.vila-delux.eu/
  • Degustacija vina u Rajačkim pimnicama
  • Licencirani turistički vodič tokom trajanja ture
  • Organizacioni troškovi agencije

Cena aranžmana ne uključuje:

  • Ručak u Rajačkim pimnicama (1200 din – ručak i vino u neograničenim količinama)
  • Ulaznice u Negotinu 300
  • Ulaznice u Zaječaru 400
  • Ulaznice za Rajkovu pećinu 250
  • Ostali troškovi koji nisu predvidjeni programom  (Individualni troškovi putnika)

*Minimum za realizaciju: 40 osoba.
U slučaju nedovoljnog broja putnika, agencija zadržava pravo otkaza ovog programa najmanje 5 dana pre putovanja.

Uz ovaj program važe opšti uslovi putovanja organizatora.