Manastir Krusedol

Datumi polaska:

27.09.2020. – nedelja

11.11. 2020. – sreda

Program putovanja:

Polazak iz Beograda u 8h (tačno mesto polaska biće poznato dva dana pred put).

Vožnja do jednog od fruškogorskih manastira – manastira Krušedol, sagrađenog  početkom 16. veka. Na Fruškoj gori postoji 17 pravoslavnih manastira, nastalih između 15.i 18.veka, zbog čega je čitav prostor dobio ime Severna Sveta Gora. Na južnim padinama Fruške gore, blizu varošice Irig, nalazi se manastir Krušedol. Okružen parkom i stablima kestenova,ovaj manastir je bio zadužbina Brankovića, poslednjih despota u Sremu. Hram je posvećen Blagovestima Presvete Bogorodice. Smatra se da je izgradnju manastira započeo despot Đorđe Branković (monah Maksim) početkom XVI veka i da je trajala 50 godina.Zbog bogate istorijske riznice, čuvenog ikonostasa i mnogih relikvija, ovo je bio jedan od najznačajnijih srpskih manastira. Danas manastir privlači pažnju i kao mauzolej – pored moštiju svetih Brankovića, tu počivaju i mošti patrijarha Arsenija III Čarnojevića, kneginje Ljubice Obrenović, kralja Milana Obrenovića i mnogih drugih.

Nastavak putovanja do Novog Sada. Novi Sad, panonski grad na obali Dunava i administrativni centar Vojvodine, odlikuju multikulturalnost i multinacionalnost. Njegovu arhitekturu i duh oblikovale su mnoge nacije, njih preko 25. Ležeran, okružen plodnom ravnicom, Fruškom gorom i Dunavom, nosi nazive Srpska Atina, Gibraltar na Dunavu. Centrom grada –Trgom Slobode dominiraju zdanje Gradske kuće, katolička Katedrala Imena Marijinog i monumentalni spomenik Svetozaru Miletiću. Uz Katedralu nalazi se vredno zdanje Plava banija i Kulturni centar grada. Zmaj Jovina i Dunavska ulica, sa kućama i palatama raznobojnih fasada i mrežom bočnih ulica i pasaža, najslikovitiji je deo pešačke zone grada. Tu se nalazi i raskošan Vladičanski dvor, Saborna crkva Sv.Đorđa i nedaleko, na Trgu Marije Triandafil, sedište Matice Srpske, slavne i najstarije srpske ustanove kulture. Na Dunavsku ulicu nadovezuje se zeleno ostrvo grada-Dunavski park, a na kraju parka nalazi se izvanredna izložbena postavka Muzeja Vojvodine.U blizini Trga Slobode nalazi se ulica Laze Telečkog, sinonim za dobar provod, mesto okupljanja i noćnog života grada. Pešačka tura centralnim delom grada.

Nastavak putovanja do Dvorca Fantast, u blizini Novog Bečeja.

Malo je ljudi koji maštu mogu da pretvore u stvarnost. Jedan od tih retkih bio je Bogdan Dunđerski, pripadnik najbogatije porodice u Vojvodini s kraja 19. veka i početka 20. veka. Na svom imanju sagradio je, u sred ravnice, dvorac iz mašte. Kompleks dvorca se prostire na oko 65 ha i obuhvata, pored dvorca, i ergelu, kapelu gde je sahranjen Bogdan Dunđerski, mali kaštel, park sa jezerom. Vlasnik imanja bio je veliki ljubitelj konja, priča se da ih je imao preko 1400, od kojih je najpoznatiji bio Fantast koji je često pobeđivao u trkama i osvajao titule. Kada je uginuo, Bogdan ga je sahranio na svom imanju, da bi po završetku gradnje dvorac dobio Fantastovo ime. Danas su kosti najlepšeg konja Bogdana Dunđerskog izloženi u jednoj vitrini dvorca (lobanja i butna kost).Ovde je snimana poznata serija Sva ta ravnica.

Sremski Karlovci – Srpski, pravoslavni, duhovni centar sa najstarijom Gimnazijom i Bogoslovijom.U centru gradića nalazi se Fontana Četiri lava. Legenda kaže da će se onaj ko se napoji vodom sa ove česme vratiti u Karlovce i tu venčati. Bermet, desertno vino spravljeno sa lekovitim travama, zaštitni je znak ovog vojvođanskog mesta, koje je pila i čuvena Marija Terezija i koje se nalazilo na vinskoj karti zlosrećnog Titanika. Pešačka tura kroz ovaj predivni vojvođanski gradić. Fakultativna poseta Gimnaziji (za svaki polazak) i  Patrijaršijskom dvoru (za polaske subotom). Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili poseta jednoj od vinarija (doplata za degustaciju vina na licu mesta).

Povratak u Beograd oko 21h

NAPOMENA: AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDNIH LOKALITETA/DESTINACIJA, NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

Cena izleta po osobi: 1490 RSD

Deca do 5-12 godina – plaćaju 1290, imaju sedište u autobusu i ulaznice
Deca do 5 godina – gratis, imaju sedište u autobusu i ulaznice

U cenu je uključeno:

 • Prevoz modernim turističkim autobusima
 • Usluge licenciranog turističkog vodiča
 • Troškovi organizacije putovanja

U cenu nije uključeno:

 • Individualni troškovi
 • Ulaznice u Sremskim Karlovcima-300rsd, ulaznica za Dvorac Fantast -200 rsd
 • Ručak

USLOVI PLAĆANJA: 100% PRI REZERVACIJI

USLOVI OTKAZIVANJA:

 • Do 30 dana pred put moguć otkaz uz povraćaj novca ili promena termina izleta, posle toga moguć otkaz samo uz validnu medicinsku dokumentaciju ili uz zamenu putnika, u protivnom se zaračunavaju storno troškovi, i to:
  1. 29-15 dana – agencija zadržava 30% od cene izleta.
  2. Od 14 – 3 dana –agencija zadržava 80% od cene izleta.
  3. Manje od tri dana pred put-agencija zadržava 100% od cene izleta.

Organizator izleta je turistička agencija FLAMINGO TRAVEL KLUB.
Uz ovaj program važe OPŠTI USLOVI organizatora izleta.

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 25 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, agencija zadržava pravo izmene programa,korekciju cene, ili spajanje sa nekom drugom agencijom radi realizacije izleta, kao i otkazivanje izleta najkasnije 3 dana pred putovanje.