+381 11 25 22 710 381 60 522 3152 info@flamingotravelklub.rs

KRSTARENJE MEANDRIMA UVCA – Vikend putovanja

Manastir Mileseva

sa posetom Potpećkoj pećini, manastiru Mileševa i Sjenici
Vikend putovanja -2 dana / 1 noćenje / autobusom

Datumi polaska:

16.-17.05.2020.
27.-28.06.2020.
08.-09.08.2020
05.-06.09.2020.

Prvi dan subota: Beograd – Potpećka pećina – Mileševa- Sjenica

Polazak iz Beograda u 06h (tačno mesto polaska biće poznato 2 dana pred put). Vožnja ka Potpećkoj pećini 14 km udaljenoj od Užica sa jednom usputnom pauzom. Ulaz u Potpećku pećinu spada u red monumentalnih dela prirode.Džinovski portal u obliku potkovice, visok 50 m (od korita periodskog toka do svoda), a širok 12 m pri dnu, odnosno 22 m pri vrhu, najviši je pećinski ulaz u Srbiji. Izdubljen je na krečnjačkoj litici, čiji je vertikalni deo visok 72 m. Istražena i uređena dužina za posetioce je 555 m. Ulazno silazna staza ima preko 700 stepenika. Obilazak pećine uz stručnog vodiča.

Nastavak putovanja ka manastiru Mileševa. Manastir Mileševa građen je 1218.i 1219. Kao zadužbina kralja Vladislava, sina kralja Stefana Prvovenčanog. Kralj Vladislav Mileševu je podigao kao svoju zagrobnu ctkvu, kao što je njegov otac podigao Žiču, a deda Studenicu.Mileševskim freskama slavu je, verovatno s pravom, najviše proneo „Anđeo na grobu“ – superiorna pojava koja tako podseća na staru grčku umetnost, potencirana zbog važnosti, u odnosu na susedne svete žene i vojnike, i veličinom i belom bojom haljine. Čvrsto građena, istinita u pokretu, sugestivna u pogledu, malo pomerena u stranu slike, pa ipak u centru kompozicije, sama po sebi simbol je mladosti i trajanja. Posle obilaska manastira i manastirske riznice, polazak za Sjenicu.

Dolazak u Sjenicu. Smeštaj u hotel. Posle kratkog odmora krećemo u obilazak Sjenice: džamije Sultan Valide,sjeničke kuće, mlekare Elko-mlek gde gosti mogu da probaju i kupe sjeničke specijalitete: papriku,sir,kajmak….

Drugi dan nedelja: Sjenica – Uvac – Beograd

Doručak. Napuštanje smeštaj i vožnja do kampa rendžera na ulazu u Specijalni rezervat prirode Uvac. Ukrcavanje u čamce i vožnja kroz meandre reke Uvac, uz razgledanje gnezda beloglavog supa.

Obilazak Ledene pećine, do čijeg ulaza se može stići samo sa reke, jedne od pećina koji čine fascinantni Ušački pećinski system. Po povratku sa krstarenja, slobodno vreme za ručak u prirodi. Fakultativno, vožnja od 20 minuta po livadama do vidikovca Molitva, odakle se pruža predivan pogled na uklještene meander Uvca. Kratko slobodno vreme.

Polazak za Beograd u popodnevnim časovima. Dolazak na mesto polaska u večernjim časovima oko 21- 22h.

Specijalni rezervat prirode „Uvac“ je prirodno dobro od izuzetnog značaja, tj. prirodno dobro I kategorije. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji u okviru Starovlaško – raške visije. Okružen je planinama Zlatar, Murtenica, Čemernica, Javor i Jadovnik. Kanjon reke Uvac se smatra za jedno od najlepših mesta u Srbiji,poznat je po svojim uklještenim meandrima.  Oko 2/3 rezervata se nalazi na teritoriji opštine Nova Varoš, dok se 1/3 nalazi na teritoriji opštine Sjenica. Minimalna nadmorska visina rezervata je 760 m, a maksimalna 1322 m.

Beloglavi sup je simbol kanjona reke Uvac. Beloglavi sup je vrsta orla lešinara, impozantne veličine, raspona krila i do 3 metra što ga čini moćnim letačem čiji let su istraživali i naučnici – aeronautičari i primenjivali pri konstrukciji letelica. Njegova uloga u lancu ishrane u ekosistemu je jedinstvena i nezamenljiva – isključiva hrana su mu uginule životinje, čime se sprečava širenje zaraze i vrši prirodna reciklaža. Pre dvadeset godina ova retka vrsta je bila pred izumiranjem. Tada je u kanjonu boravilo svega 7 jedinki beloglavog supa, danas ih ima oko 300, zahvaljujući osnivanju fonda za zaštitu beloglavog supa. Ove prelepe ptice imaju jednog partnera za ceo život, ženka leže samo jedno jaje godišnje i imaju raspon krila od 2,7 metara. Uvac je stanište za još 100 vrsta ptica. Neke od njih su suri orao, planinski puzgavac, vodomar, buljina…

Uvac izvire u selu Caričina, a uliva se u Lim.Izvor je helokrenog tipa i drenira deo severoistočne padine planine Ozren. Nizvodno, u njega se uliva veći broj manjih bezimenih potoka koji dreniraju ostatak Ozrena. Dužina toka reke Uvac je 119 km.Tok reke Uvac je pregrađen branama koje formiraju tri jezera koja ispunjavaju veći deo klisure:Uvačko (Sjeničko) jezero,Zlatarsko jezero i Radoinjsko jezero.

Ušački pećinski sistem je najveći dosad poznati pećinski sistem u Srbiji, odnosno najveći speleološki objekat u Srbiji. U sastav Ušačkog pećinskog sistema ulaze Ušačka pećina, Ledena pećina i jama Bezdana. Prolaskom kroz Ledenu pećinu, posetoci će moći da vide mnogobrojne visoke dvorane ukrašene prirodnim pećinskim ukrasima,visokim stubovima,bigrenim kadama ispunjenih vodom,kao i nebrojanim stalaktitima i stalagmitima koji vise sa vrha pećinskog masiva do dužine i od 10 metara,stvarajući tako prizor dugačkih draperija i saliva, tako da  je nauivaju podzemnim ledenim dvorcem.Sama Ledena pećina  je dugačka oko 2,5 km i ime je dobila zbog njene konstantne temperature koja ne prelazi, niti se spušta ispod 8 stepeni Celzijusa.

NAPOMENA: AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDNIH LOKALITETA/DESTINACIJA, NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

Cena aranžmana po osobi: 4990 RSD

Deca imaju popust samo uz pratnju dve punoplatežne osobe.
Deca do 5-12 godina – imaju popust 30%, imaju sedište u autobusu i ležaj u hotelu
Deca do 5 godina – gratis, imaju sedište u autobusu i ulaznice, dele ležaj sa odraslom osobom

1/1 soba isključivo na upit doplata 1900,00 din
Polazak iz Novog Sada- doplata za transfer 1000 din – minimum 15 putnika
Polazak iz Zrenjanina – doplata za transfer 1500 din – minimum 15 putnika
Polazak iz Pančeva-doplata 1000 din -minimum 10 putnika

Način plaćanja:
– 40% prilikom rezervacije, ostatak najkasnije 15 dana pred put
– 40% prilikom rezervacije, ostatak na 2 rate čekovima, realizacija čekova 15. u mesecu

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

  • Prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji (audio i video), od 16 do 87 mesta u zavisnosti od broja putnika
  • 1 noćenje sa doručkom u hotelu-apartmanima 3* u Sjenici
  • Usluge licenciranog turističkog vodiča tokom putovanja
  • Troškove organizacije putovanja.

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

  • Ulaznica za Potpećku pećinu -240 rsd
  • Vožnja čamcima na Uvcu sa ulaznicom u Specijalni rezervat prirode – 1100 rsd
  • Ulaznica za Ledenu pećinu-150rsd
  • Ručak u prirodi -600rsd
  • Fakultativna vožnja kombijima do vidikovca Molitva – 700 rsd
  • Individualne troškove putnika

OBAVEZNA UPLATA ZA KRSTARENJE I ULAZNICE – U AGENCIJI
PRIJAVA ZA RUČAK U AGENCIJI, PLAĆANJE NA LICU MESTA VODIČU

Fakultativni izleti: Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza,parking, vodiča, ulaznica, organizacije… Agencija ne snosi odgovornost promene cene ulaznica na lokalitetima u odnosu na dan izlaska programa – cena je podložna promeni. Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti. Izvršilac usluga na odredištu je lokalni partner.

Za realizaciju putovanja potreban je minimum od 45 putnika.

U slučaju nedovoljnog broja putnika, agencija zadržava pravo izmene programa,korekciju cene, ili spajanje sa nekom drugom agencijom radi realizacije putovanja, kao i otkazivanje putovanja najkasnije 5 dana pred putovanje.