PEĆINE RAVNIŠTARKA I CEREMOŠNJA MANASTIR VITOVNICA + LAKŠA PLANINARSKA STAZA DO VRHA ČUČEK (nije obavezni deo ture)

Datumi polaska:

19.09.2020. – subota

PROGRAM PUTOVANJA:

Polazak iz Beograda u 07.30h kod Vaznesenjske crkve,ulica Admirala Geprata.

Vožnja preko Požarevca, Rabrova i Kučeva do pećine Ravništarka.

Obilazak pećine Ravništarka uz pratnju vodiča. Pećina Ravništarka je rečna pećina i nalazi se u ataru sela Ravnište, oko 12 km od Kučeva. Mada je ulazni deo posetio Jovan Cvijić, još 1894. godine, kroz celu pećinu su prvi put prošli seoski mladići 1980. godine.

Spada u red većih pećina na tlu Srbije. Glavni kanal dug je 502 m, a ukupna dužina pećinskih kanala je 589 metara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 406 metara. Prosečna temperatura u pećini je 8 stepeni. Kroz pećinu protiče potok Ponorac, koji izvire dva kilometra uzvodno u Bisinoj pećini. Ima samo jednu dvoranu „Crni dvorac“, dugu 43, širok 20 i visine 12 metara. U pećini se posebno izdvajaju: Šarac kraljevića Marka, Glavonje i Lepa Ravništarka, koja je ujedno i amblem pećine.

Nastavak putovanja prema pećini Ceremošnja. Obilazak pećine uz pratnju vodiča. Po bogatstvu nakita, pećina Ceremošnja je jedna od najlepših u Srbiji. Poznata je po velikim dvoranama koje krasi raznovrstan pećinski nakit – stalaktiti, stalagmiti, pećinski stubovi, draperije, okamenjeni vodopadi, galerije i td.

Pećina Ceremošnja se nalazi na severoistočnim obroncima Homoljskih planina, na nadmorskoj visini od 533 m, u podnožju njihovog najvišeg vrha, Velikog Štubeja (940 m). U blizini je selo Ceremošnja, po kome je pećina i dobila ime. Za turističke posete je uređena 1980. godine. Ukupna dužina do sada istraženih pećinskih kanala je 775,5 m, dok je dužina turističke staze 431m.

Pored pećine se nalazi restoran sa tradicionalnom kuhinjom Homolja u kome ćemo imati slobodno vreme za ručak.

Od pećine Ceremošnja polazi planinarski put za najviši vrh Homolja: Veliki Štubej. Put do Štubeja nije težak ali na samom vrhu nas čeka samo tabla sa obeležjem i gusta šuma. Zbog toga, pešačićemo upola manje i naš cilj će biti stenoviti vrh Čuček (822 m nadmorske visine) na kome ćemo napraviti pauzu za slikanje i uživanje u veličanstvenom pogledu na Stišku ravnicu i obronke Homoljskih planina. Put spada u lakše planinarske staze, gotovo ceo je kolski- prohodan za traktore i terenska vozila i spada u najlakše planinarske poduhvate. Do vrha je potrebno sat i po vremena u laganom tempu a za silazak 45 minuta.

Napomena: Nakon silaska, pauza za ručak u restoranu Ceremošnja.

Ako neko nije u mogućnosti za penjanje do vrha Čuček moguće je da ostane sve vreme u okolini pećine Ceremošnje ili u restoranu, da uživa u laganoj šetnji po živopisnoj okolini ili proba neke od homoljskih specijaliteta.

Nastavak putovanja do manastira Vitovnica. Manastir Vitovnica je srpski srednjovekovni manastir koji je podigao sveti kralj Milutin Nemanjić nakon što je iz ovog podneblja proterao tatarske odmetnike Drmana i Kudelina. Manastirska crkva je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice. U manastirskoj porti nalazi se grob starca Tadeja, ispovednika patrijarha Pavla i jednog od najvećih pravoslavnih duhovnika 20. veka kome danas prilaze hiljade vernika iz svih pravoslavnih zemalja, pre svega iz obližnje Rumunije. Nakon slobodnog vremena u manastiru poseta obližnjem izvoru Sv. Jovana Krstitelja sa koga ćemo natočiti vodu.

Nakon obilaska manastira Vitovnica, polazak za Beograd. Nakog lagane i udobne večernje vožnje preko Petrovca na Mlavi i Požarevca povratak u Beograd u večernjim časovima.

NAPOMENA: AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDNIH LOKALITETA/DESTINACIJA, NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

Cena izleta po osobi: 1600 RSD

Deca do 5-12 godina – plaćaju 1300 rsd, imaju sedište u autobusu
Deca do 5 godina – gratis, imaju sedište u autobusu

U cenu je uključeno:

  • Prevoz modernim turističkim autobusima
  • Usluge licenciranog turističkog vodiča
  • Troškovi organizacije putovanja

U cenu nije uključeno:

  • Individualni troškovi
  • Ulaznice za pećine – Ceremošnja I Ravništarka (oko 200din po pečini, podložno promeni i zavisi od broja osoba)
  • Ručak

USLOVI PLAĆANJA: 100% PRILIKOM REZERVACIJE

USLOVI OTKAZIVANJA:

  • Do 30 dana pred put moguć otkaz uz povraćaj novca ili promena termina izleta, posle toga moguć otkaz samo uz validnu medicinsku dokumentaciju ili uz zamenu putnika, u protivnom se zaračunavaju storno troškovi, i to:
  • 29-15 dana – agencija zadržava 30% od cene izleta.
  • Od 14 – 3 dana –agencija zadržava 80% od cene izleta.
  • Manje od tri dana pred put-agencija zadržava 100% od cene izleta.

Organizator izleta je turistička agencija FLAMINGO TRAVEL KLUB.

Uz ovaj program važe OPŠTI USLOVI organizatora izleta.

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 35 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, agencija zadržava pravo izmene programa,korekciju cene, ili spajanje sa nekom drugom agencijom radi realizacije izleta, kao i otkazivanje izleta najkasnije 3 dana pred putovanje.

Cenovnik važi od 29.06.2020.