Datumi polaska: 

25.07. – subota | 22.08. – subota  19.09. – subota

Info i rezervacije: 060 522 3152

Program putovanja:

Polazak iz Beograda u 8h kod Vaznesenske crkve, Admirala Geprata.

Vožnja do Dvorca Dunđerski, KULPIN.

Dva klasicistička dvorca, u parkovskom okruženju, sagrađena su za plemićku porodicu Stratimirović. Manji dvorac je izgrađen krajem 18. veka, a veći je izgrađen polovinom 19. veka. Porodica Stratimirović, je dala više istorijskih ličnosti: mitropolit Stevan Stratimirović, Đorđe Stratimirović – komandant Srpske vojske u revoluciji 1848/49. godine, i bila je jedna od najznačajnijih srpskih porodica u Habzburškoj monarhiji. Stratimirovići su jedna od retkih srpskih porodica koja je među prvima stekla plemstvo za vojničke zasluge u austrijskoj carevini 1745. od Marije Terezije. Jedno kratko vreme, imanje je od Stratimirovića, otkupio Matej Semzo od Kamjonike, ali je 1889. imanje prodao Lazaru Dunđerskom, koji je kao i njegov sin Đorđe znatno doprineo razvoju i modernizaciji poljoprivrede u Kulpinu. Porodica Dunđerski je zadržala posed sve do nacionalizacije 1945. Park u okviru veleposeda je i nekada predstavljao prvorazredno umetničko delo hortikulurne i vrtne umetnosti. U velikom dvorcu se danas nalazi Poljoprivredni muzej. Mali dvorac je pretvoren u mesnu kancelariju i kancelarije kulpinskih udruženja građana. Oba dvorca su spomenici kulture od velikog značaja.

Nastavak putovanja do Sombora. Sombor se nalazi u Zapadnobačkom okrugu i njegov je administrativni centar. O nastanku Sombora nema pouzdanih podataka, a razlog toga treba tražiti u nepotpunim istorijskim izvorima. Međutim, postoji dokument iz 1360. godine koji svedoči o postojanju naseobine nastaloj na posedu Cobora, pod nazivom Cobor sent Mihalj. Tu naseobinu 1541. osvajaju Turci i u njihovim beležnicama se prvi put pominje današnji naziv Sombor. Grad Sombor 1749. godine, uzdiže se u rang slobodnih i kraljevskih gradova poveljom carice Marije Terezije. Što se tiče kulturno-istorijskih znamenitosti, u Somboru se izdvajaju:

Pašina kula, jedinitrag nekadašnje coborsentmihaljske trđave i poslednji je svedok turskog boravka u Somboru. To je najstarije sačuvano gradsko zdanje, a njen današnji izgled potiče s kraja 16. i početka 17. veka. U njenoj unutrašnjosti mogu se videti i tragovi gotike, ali i stražarske niše. Kula je kvadratne osnove, sastoji se od prizemlja i dva sprata, i u potpunosti je sačuvala svoj davnašnji izgled.

Crkva Svetog velikomučenika Georgija,čija je izgradnja počela 1759. godine, crkveni toranj izgrađen je 1791.kada je crkva dobila svoj konačan izgled, karakterična je mešavina stilova neoklasicizma i rokokoa. U crkvi su sahranjeni veliki kapetan somborske graničarske milicije grof Jovan Janko Branković i vladika bački Jovan Jovanović. Crkva je poznata i kao Velika pravoslavna ili Svetođurđevska crkva.

Crkvu Presvetog Trojstva ili Stara katolička crkva  nalazi se preko puta Pašine kule, a njena izgradnja počela je 1717. G. Na temelju ove stare crkve, 1752. godine postavljen je temelj za izgradnju nove crkve. Gradnja ove crkve, tipično baroknog zdanja, trajala je deset godina. Barokni crkveni toranj visok je 56 m i time je crkva dobila svoj konačni izgled, koji se i danas može videti. Fasada crkve, kao i njena unutrašnjost, urađene su u stilu baroka i rokokoa. Ispod crkve nalazi se kripta, gde su sahranjivani ugledni somborski građani.

Franjevački samostan ili Župni dvor sagrađen je 1749. godine. Na južnoj strani ovog samostana nalazi se sunčani sat, a na svodovima i tavanici sačuvani su barokni gipsani ukrasi.

Gradska kuća, koju su Somborci nazivali i Varoška kuća ili Magistrat, predstavlja centralni arhitektonski simbol grada. Nova zgrada Gradske kuće izgrađena je u stilu neoklasicizma, imala je kvadratnu osnovu, a na zapadnoj strani podignut je toranj pod kojim se nalaze balkon i svečana sala. U Gradskoj kući se nalazi najveća slika u Srbiji-Bitka kod Sente, 7x7m.

Pored ovih znamenitosti, u Somboru možete videti još i: Krušperovu kućuGrašalkovićevu palatuCrkvu Svetog Jovana PretečeŽupanijuGaleovu kuću.

Obilazak grada sa vodičem i poseta Gradskoj kući. Slobodno vreme.

Nastavak putovanja do jednog od somborskih salaša i slobodno vreme za ručak i individualne aktivnosti do polaska za Beograd.

Povratak u Beograd između 20 i 21h.

NAPOMENA: AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDNIH LOKALITETA/DESTINACIJA, NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

Cena izleta po osobi: 1790 dinara
Specijalna cena: 1590 rsd -važi za uplate do 10 dana pred put

Deca do 5-12 godina – plaćaju 1400din, imaju sedište u autobusu
Deca do 5 godina – gratis, imaju sedište u autobusu

U cenu je uključeno:

  • Prevoz modernim turističkim autobusima
  • Usluge licenciranog turističkog vodiča
  • Troškovi organizacije putovanja

U cenu nije uključeno:

  • Individualni troškovi
  • Ulaznice za Dvorac Kulpin-150rsd, Županiju u Somboru-250rsd
  • Vožnja fijakerima

USLOVI OTKAZIVANJA:

  • Do 30 dana pred put moguć otkaz uz povraćaj novca ili promena termina izleta, posle toga moguć otkaz samo uz validnu medicinsku dokumentaciju ili uz zamenu putnika, u protivnom se zaračunavaju storno troškovi, i to:
  • 29-15 dana – agencija zadržava 30% od cene izleta.                       
  • Od 14 – 3 dana –agencija zadržava 80% od cene izleta.          
  • Manje od tri dana pred put-agencija zadržava 100% od cene izleta.

Organizator izleta je turistička agencija FLAMINGO TRAVEL KLUB.

Uz ovaj program važe OPŠTI USLOVI organizatora izleta.

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 35 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, agencija zadržava pravo izmene programa,korekciju cene, ili spajanje sa nekom drugom agencijom radi realizacije izleta, kao i otkazivanje izleta najkasnije 3 dana pred putovanje.