Pločnik, Kuršumlija, Prolom Banja, Studenica i Žiča
Sa fakultativnom pešačkom turom do Suvog Rudišta

Vikend putovanje – 2 dana / 1 noćenje / autobusom

Datumi polaska:
01.-02.05.2020. i 04.-05.07.2020.

Kopaonik

Info i rezervacije: 060 522 3152

Cena aranžmana: 4990 dinara

Prvi dan subota: Beograd – Kuršumlija – Prolom Banja – Brzeće (Kopaonik)

Polazak iz Beograda u 06h (tačno mesto polaska biće poznato 2 dana pred put). Vožnja ka Kuršumliji, sa kratkom pauzom na lokalitetu Pločnik. Na nalazištu Pločnik naučnici su pronašli bakarno sečivo i kamenu sekiru, po kojima se procenjuje da su stari 7.500 godina, što potvrđuje činjenicu da je Pločnik prvo mesto u kome su proizvođeni metalno oruđe i alatke u praistoriji. Otkrića iz prve decenije 21. veka ukazuju da je reč o najstarijem metalurškom centru na svetu.Sam lokalitet Pločnik je značajan i po pronađenim ostacima keramike i primercima figuralne plastike, te arheolozi veruju da nalazi u južnoj Srbiji mogu dokazati mogućnost da je metalno doba počelo mnogo ranije nego što se veruje. Većina predmeta pronađenih ovde nalazi se u Muzeju u Prokuplju i u Narodnom muzeju u Beogradu.

Nastavak putovanja do Kuršumlije i poseta manastirima. Nastavak putovanja do Kuršumlije i poseta dvema zadužbinama Stefana Nemanja iz 12.veka, Manastiru Svetog Nikole i Manastiru Presvete Bogorodice.

Kuršumlija je bila prva prestonica rodonačelnika dinastije Nemanjić u vreme dok je bio udeoni knez i ovde je podigao svoje prve zadužbine 60-ih godina 12. veka (Manastir Sveti Nikola i Manastir Presvete Bogorodice).Kuršumlija leži na tri reke – Toplici, Banjskoj i Kosanici. Na teritoriji opštine Kuršumlija postoje tri banje – Lukovska, Kuršumlijska i Prolom, kao i svetska atrakcija i prirodno dobro od izuzetnog značaja – Đavolja Varoš.

Manastir Sv. Nikola sagradio je Stefan Nemanja na uzvišenju iznad ušća Banjske u Toplicu i posvetio sinu Savi. Manastir je jedan od najstarijih spomenika monumentalne srednjovekovne arhitekture kod Srba. Sastoji se  od trodelnog oltarskog prostora, sa kupolom na sredini i jednim manjim odeljenjem na južnoj strani, koje je bilo predviđeno za sahranu ktitora. Uz zapadnu stranu za vreme vladavine Stefana Prvovenčanog dograđena je spoljna priparta sa dve visoke kule. U istočnoj kuli nalazi se grobnica koja je predviđena za ktitora. Za vreme Kralja Milutina sagrđena je kapela.

Manastir Sv. Bogorodice je podigao Stefan Nemanja i posvetio svojoj ženi Ani, koja je neko vreme u njemu bila monahinja i nastojnica. Manastir se nalazi u blizini ušća Kosanice u Toplicu. Manastirska crkva je bila jednobrodna trikonhalna građevina sa zidnim ikonostasom. Sagrađena je na temeljima ranovizantijske bogomolje iz V-VI veka. Bogorodičin manastir je bio aktivan do 1690. godine, potom je imao istu sudbinu kao manastir Sv. Nikole. Po legendi, neki turčin u 18. veku je porušio crkvu i od tog materijala sagradio 20 m niže tzv. “Isakovu” vodenicu, koju je kasnije odnela Toplica. Pri oslobađanju Kuršumlije od Turaka 1878. godine, od crkve je ostalo još jedino zid od oltara sa velikim vratima na kojima se s jedne i druge strane poznaju slike svetaca. Sv. Bogorodicu meštani nazivaju „Petkovaču” i svake godine na Veliki Petak oko nje se skupi po nekoliko hiljada ljudi, pale sveće i mole se bogu. Ovaj spomenik je stavljen pod zaštitu kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Drugi dan nedelja: Brzeće – Kopaonik centar – Studenica – Žiča

Rani doručak. Odlazak do centra Kopaonika. Slobodno vreme ili fakultativna pešačka tura uz vodiča iz NP Kopaonik do Suvog Rudišta na 1976m, odakle se vidi Pančićev vrh, Meteoroška stanica i predivni predeli Kopaonika. Pešačenje traje oko dva sata. 

Kopaonik (poznat i kao Srebrna planina) je najveći planinski masiv u Srbiji koji se pruža od severozapada ka jugoistoku dužinom od oko 75 km, dosežući u srednjem delu širinu od oko 40 km. Jedan njegov deo je zaštićena zona pod imenom Nacionalni park Kopaonik u okviru koga postoji veći broj zaštićenih prirodnih celina, a na njemu se nalazi i najveći skijaški centar u Srbiji. Njegov najviši vrh je Pančićev vrh sa 2017 m nmv. na kome se nalazi mauzolej čuvenog srpskog prirodnjaka po kome je dobio ime. Ceo masiv je dobio naziv po velikom rudnom bogatstvu koje je na njemu eksploatisano još od srednjeg veka.

Putnici koji idu na pešačenje imaće slobodno vreme po povratku do centra Kopaonika oko 45min.

Nastavak putovanja do manstira Studenica.

Posle obilaska zadužbine Stefana Nemanja, odlazak do manastira Žiče, zadužbine Stefana Prvovenčanog.

Polazak za Beograd u popodnevnim časovima.

Dolazak na mesto polaska u večernjim časovima oko 21h.

NAPOMENA: AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDNIH LOKALITETA/DESTINACIJA, NASTALIH ZBOG OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI, GUŽVI U SAOBRAĆAJU, PROMENE RADNOG VREMENA OBJEKATA KOJI SE OBILAZE I DRUGIH NEPREDVIĐENIH OKOLNOSTI.

Cena aranžmana: 4990 dinara

Info i rezervacije: 060 522 3152

Deca imaju popust samo uz pratnju dve punoplatežne osobe.

Deca do 5-12 godina – imaju popust 30%, imaju sedište u autobusu i ležaj u hotelu

Deca do 5 godina – gratis, imaju sedište u autobusu i ulaznice, dele ležaj sa odraslom osobom

1/1 soba isključivo na upit doplata 1900,00 din

Polazak iz Novog  Sada- doplata za transfer 1000 din – minimum 15 putnika

Polazak iz Zrenjanina – doplata za transfer 1500 din – minimum 15 putnika

Polazak iz Pančeva-doplata 1000 din -minimum 10 putnika

Način plaćanja: 

  • 40% prilikom rezervacije, ostatak najkasnije 15 dana pred put
  • 40% prilikom rezervacije, ostatak na 2 rate čekovima, realizacija čekova  15. u mesecu

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

  • Prevoz  turističkim autobusom na navedenoj relaciji (audio i video), od 16 do 87 mesta u zavisnosti od broja putnika
  • 1 noćenje sa doručkom u apart.hotelu Kopaonik 2* u Brzeću
  • Usluge licenciranog turističkog vodiča tokom putovanja
  • Troškove organizacije putovanja
  • Ulaznica za Đavolju varoš

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

  • Pešačka tura do Suvog Rudišta uz pratnju vodiča iz NP Kopaonik – 300 rsd
  • Ručak u Đavoljoj varoši  – 800 rsd

OBAVEZNA PRIJAVA ZA RUČAK U I PEŠAČKU TURU U AGENCIJI, PLAĆANJE NA LICU MESTA VODIČU

Fakultativni izleti: Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cena se uglavnom sastoji od  troškova rezervacije, prevoza,parking,  vodiča, ulaznica, organizacije…Agencija ne snosi odgovornost promene cene ulaznica na lokalitetima u odnosu na dan izlaska programa – cena je podložna promeni. Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti. Izvršilac usluga na odredištu je lokalni partner.

Smeštaj: Apart-hotel Kopaonik nalazi se u Brzeću, na 18 km od ski centra Kopaonik. U ponudi ima restoran, salon i bar. Na raspolaganju su ostava za ski opremu, iznajmljivanje ski opreme i besplatan WiFi. Sve smeštajne jedinice poseduju prostor za sedenje, radni sto, TV sa satelitskim kanalima i kupatilo sa kadom ili tušem. Pojedine jedinice imaju i kuhinju sa trpezarijom. Doručak je na bazi švedskog stola.

Uz ovaj program važe OPŠTI USLOVI organizatora putovanja.

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 45 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, agencija zadržava pravo izmene programa,korekciju cene, ili spajanje sa nekom drugom agencijom radi realizacije izleta, kao i otkazivanje izleta najkasnije 5 dana pred putovanje.