+381 11 25 22 710 381 60 522 3152 381 60 522 3150 info@flamingotravelklub.rs LICENCA ORGANIZATORA PUTOVANJA OTP 61/2018.

Čenejski salaš – Subotica – Palićko jezero – Vinarija Hajdukovo

////Čenejski salaš – Subotica – Palićko jezero – Vinarija Hajdukovo

Datumi polaska:

12.05.2108. – subota
09.06. – subota

Program putovanja:

Polazak iz Beograda u 8h (tačno mesto polaska biće poznato dva dana pred put).

Vožnja autoputem do Novog Sada i nastavak ka selu Čenej, poznatom po brojnim salašima. Pauza za kafu na nekom od njih.                                                                                                                                                  Salaši su jedinstveni objekati u obliku rančeva. Nastajali su tako što je njihova prvobitna namena bila privremeni smeštaj porodica, koje su boravile na ovim prostorima, a zatim su to postali domovi, uz koje su išli i prateći objekti, građeni na sredini poseda.

Nastavak vožnje do Subotice.

Razgledanje grada – Gradska kuća, korzo, Narodno pozorište, Rajhlova palata…

Subotica se prvi put spominje u drugoj polovini 13. veka. O životu ljudi na ovom području govore arheološki nalazi stariji od 3000 godina. Subotički posed često je menjao vlasnike, od kralja Alberta, Janoša Hunjađija, Matije Korvina, Janoša Pongraca (koji je sagradio tvrđavu 1470) do kralja Vladislava II i porodice Török.
Pod vlast Austro-Ugarske vratila se 1686. 1743. je Subotica proglašena slobodnim gradom, a 1779. i slobodnim kraljevskim gradom. Taj se datum pokazao kao jedan od najvažnijih u istoriji grada, od kada se grad zove Maria-Theresiopolis.Poseban procvat doživela je krajem 19. veka. U to vreme izgrađena je većina građevina koje i danas čine lepotu grada. Pošto je to bilo doba kulminacije secesije, te građevine su gotovo bez izuzetka građene u tom stilu, a prepoznatljive su kao vredni primeri Mađarske varijante.

Nastavak putovanja do Palića.

Palić se nalazi 8 km istočno od Subotice, 20 km od graničnog prelaza Horgoš, 170 km od Beograda. Palić se prvi put pominje 1462. godine pod imenom Palij. Početak turizma na Paliću se računa od 1845. godine, kada je izgrađeno prvo banjsko kupatilo – gostionica u kojoj su postavljene drvene kade u kojima se moglo kupati u zagrejanoj vodi. U godinama koje slede izgrađena su nova kupatila, objekti za smeštaj i letnjikovci imućnijih trgovaca i veleposednika.  Veliki radovi na izgradnji Palića traju od 1902. do 1912. godine, kada se grade Vodotoranj, „Ženski štrand“, „Velika terasa“, „Muzički paviljon“ i hotel „Jezero“, a park rekonstruiše u baroknom stilu. Palić je u to vreme upoređivan sa Karlovim Varima, Visbadenom i Sent Moricom. U drugoj polovini 20. veka grade se novi hotelski kapaciteti i sportsko-rekreativni tereni.  Voda Palićkog jezera je sumporovita, alkalna i murijatična, temperature 25°C, sadrži litijum i rubidijum, koji pomažu u lečenju reumatičnih i nervnih oboljenja. Palić je poznat po „Velikom parku“, koji je 1842. godine, sađenjem bagremova i kanadskih topola i uređen po uzoru na engleske vrtove, sa vijugavim stazama, umesto tradicionalno ravnih i simetričnih. Na glavnom ulazu u park je Vodotoranj, a na centralnom mestu je „Velika terasa“, višenamenski objekat, prvobitno namenjen zabavi, a kasnije je prepuštena sportistima. U blizini su „Letnja pozornica“, gde se održava „Međunarodni filmski festival“ i „Muzički paviljon“, namenjen promenadnim koncertima subotičkih muzičara.  Zoološki vrt je još jedno od mesta po kome je Palić prepoznatljiv, gde se životinje čuvaju bez klasičnog kaveza, sa sistemom suvih i vodenih kanala. Posebno je atraktivna jedna od najstarijih građevina, „kuća labudova“, koja ima oblik srednjevekovnog zamka.  Palić pruža izuzetne mogućnosti za sport i rekreaciju. Jezero je u obliku nepravilne elipse i da bi se obišlo treba pešačiti 17 km. Na obali jezera postoje uređena kupališta. „Ženski štrand“ je slikovito secesijsko zdanje koje ukazuje na izvorište ideje u narodnom graditeljstvu-sojenice nad vodom. Turisti se na jezeru mogu baviti veslanjem, jedriličarstvom i ribolovom, a u okolini jezera su lovišta.

Poseta vinariji u Hajdukovu. Vina vinogradara i vinara Lasla Huperta iz Hajdukova, mesta nadomak Subotice, na odličan način pokazuju kvalitet vina proizvedenih u subotičko-horgoškoj peščari, čiji su pitomi vinogradi i dobri podrumi simboli tih peskovitih terena. Vinarija Vinski dvor poseduje sedam hektara kvalitetnih plantažnih vinograda na kojima se gaji deset sorti grožđa, među kojima i retke kadarka, kevidinka, ezerjo, šasla i portugizer. Čak četiri sorte su autohtone i od davnina se uzgajaju oko Palića. Kao diplomirani inženjer agronomije i nosilac titule „viteza Vinskog reda“, Laslo Hupert pokušava da dugu istoriju ovdašnjih vinogradara i vinara pretoči u posao za 21. vek i prilagodi zahtevima savremenog tržišta. Posetioci vinarije mogu da probaju devet vrsta vina u starom podrumu sa hrastovim bačvama, uz svetlost sveća, dok vlasnik daje detaljne informacije o svakom vinu i vrsti hrane uz koju se ono slaže. Posetiocima na raspolaganju stoji i restoran, kao i apartmani, kako posle degustacije ne bi morali daleko da idu.

Povratak u Beograd u večernjim satima, oko 20h.

Promotivna cena izleta po osobi: 1990 RSD

Važi za uplate do 5 dana pred polazak.

Deca do 5 godina gratis, od 5-12-imaju 40% popusta (imaju sedište u autobusu i sve ulaznice).

Otkaz uz povraćaj novca moguć do 7 dana pred put, posle toga otkaz moguć samo uz zamenu putnika.

Redovna cena: 2400 RSD

U cenu je uključeno:

  • Prevoz turističkim autobusom
  • Ulaznice za sve posete prema programu putovanja
  • Usluge licenciranog turističkog vodiča
  • Troškovi organizacije putovanja

U cenu nije uključeno:

  • Individualni troškovi
  • Degustacija vina u Hajdukovu
  • Ručak

Organizator izleta je turistička agencija FLAMINGO TRAVEL KLUB.

Uz ovaj program važe OPŠTI USLOVI organizatora izleta.

Za realizaciju izleta potreban je minimum od 25 putnika. U slučaju nedovoljnog broja putnika, agencija zadržava pravo izmene programa,korekciju cene, ili spajanje sa nekom drugom agencijom radi realizacije izleta, kao i otkazivanje izleta najkasnije 3 dana pred putovanje.

2018-05-09T09:19:55+00:00 Srbija izleti, Srbija ture, Vojvodina|